Ultrasone Pro 580i fejhallgató teszt – stúdió hangzás modern műfajokhoz

A teszt egyik érdekessége volt számomra, hogy az 580i-ben használt S-Logic technológia mennyit ad hozzá a térérzethez. Forradalmat nem hoz, de érezhető és pozitív a hatása. Az Ultrasone Pro 580i a szériának megfelelően alapvetően stúdiós megközelítésű hangzást kínál, nem szépíti, színezi, gazdagítja a hangokat, mely alól a mély tartomány kiemelése képez kivételt. A megtapasztalt hangminőség alapján jó ár/érték arányú eszköz. A mélyek minősége kiváló, így a kiemeléssel párosítva az Ultrasone Pro 580i elsődlegesen mélyben gazdag zenékhez (modern zenék, elektronikus zene) ideális, ajánlott választás.
Pro
S-Logic térhatás
Szubbasszusok, feszes mélyek
Részletesség
Kontra
Egyeseknek túl erőteljes mély kiemelés
Háttérbe húzódó közepek
4.3
Értékelés

Felütés – bajor audió manufaktúra

Az Ultrasone Gut Raucherberg-ben működő bajor audió technológiai manufaktúra, mely elsődlegesen stúdió és hifi fej- és fülhallgatókat készít. Edition szériájú fejhallgatói kézzel készülnek, és fát illetve bőrt alkalmaznak a maximális használati élmény elérése érdekében. Szakmai körökben magas elismertségnek örvend, Magyarországon még kevésbé ismert a ‘bejáratott’ márkák mellett. Az elsődlegesen stúdió és zenész felhasználásra szánt Pro széria belépő szintjéből a Pro 580i-t volt módomban meghallgatni.

Külsőségek, belsőségek, komfort – hosszú távú használatra

Az Ultrasone Pro 580i zárt fejhallgató. Váza műanyag – a fejpánt alján műbőr párnát helyeztek el. Megépítése minőségi, az anyaghasználatnak köszönhetően a fejhallgató könnyű. A meghajtók vertikálisan és horizontálisan is forgathatók, így kényelmesen illeszkednek fejünkhöz. A megcélzott professzionális használatot jelzi, hogy a Pro 580i összehajtható, így a mellékelt tasakban könnyedén szállítható.

A 3,5″ jack dugóval szerelt kábel elég hosszú, és fixen rögzítve van a fejhallgatóhoz. A Pro 580i-hez két párnát mellékelnek – a képeken is látható szürke velúr és egy fekete műbőr párnát. A párnák rögzítő mechanizmusa a Beyerdynamic által alkalmazott megoldáshoz hasonló – sínre kell ráhúzni a párnák belső oldalán levő műbőr peremet. A párnák belső átmérője közepes méretű – nagy méretű fül esetén lehet esetleg kényelmetlen. A fejpánt viszonylag erős nyomást fejt ki, mely éppen nem sok, és jól tart. Összességében a Pro 580i kényelmes, hosszan viselhető fejhallgató.

Az Ultrasone fejhallgatókban alkalmazott egyedi technológiát S-Logic-nak hívják – továbbfejlesztett verziói az S-Logic Plus illetve S-Logic EX.

Az Ultrasone mérnökei a hangfalas zenehallgatáshoz lehető legközelebb álló fejhallgatós hangzást célozták meg. A kutatásaik középpontjában az az ismert tény állt, hogy a fülcimpáról visszaverődő hangok milyen fontos szerepet töltenek be a térhallás kialakításában. Ehhez igazodva a meghajtó(ka)t aszimmetrikusan helyezik el a fejhallgatóban, nem a füljárattal közvetlenül szemben – így elérve a tárhatású hangzást. A megoldás előnye még a megszólalás légiessége és a mintegy 3dB-vel kisebb szükséges hangnyomás, ezzel is kímélve a hallásunkat.

Hangzás – a mélység titka

Minden új technológia annyit ér, amennyit valóban a használunk belőle 😉 Hallgassuk meg, hogy az S-Logic mennyit ad hozzá a hangélményhez… A teszteket elsődlegesen a velúr párnával végeztem.

Az Ultrasone Pro 580i alapvetően U hangolást kapott. A mélyei dominánsak. Elegendő a Massive Attack Angel című számát meghallgatni, hogy meggyőződjünk mennyire mélyre képes lemenni – meggyőző. Az egész mélytartomány kiemelt – ez könnyedén hallható Orlando Cachaito Lopez – Tumbao Number 5 számában is, a megszólaláson belül igen határozott a nagybőgő. A kiemelés visszaütne, ha a basszusok minősége nem lenne összhangban a mennyiséggel. Szerencsére itt erről nincsen szó. A mélyhangok megszólalása kiváló – feszesek, részletesek, csak teltebb a megszólalásuk.

A középtartomány kissé háttérbe szorul a mélyek és a magasak között, mely hatás kevésbé érvényesül a velúr párnánál. Az énekhangok megszólalása természetes (pl. Kenny Rankin – Round Midnight, Sara K – what’s a little rain). A férfi énekhangok jobban állnak a Pro 580i-nek, a női hangok kissé kevésbé légiesek, inkább bársonyosan, testesebben szólalnak meg (pl. Marta Gomez – cielito lindo). Olafur Arnalds és Alice Sara Ott Chopin Project lemezéről a Reminiscence számot meghallgatva hasonló tapasztalatokat szerzünk: a mélyebb zongora hangok kissé vaskosabbak, és a hegedű hangja életszerű, de inkább eufórikus, mint légies. A részletesség árkategórián belül kiváló – a természetes hangszerhangok mellett a zene körüli kis hangszer, és háttér zörejek is jól kivehetőek. A magasak frissek – Cecilia Bartoli Cosi fan tutte előadásában a szoprán ének karakteres, erőteljes, a vonósok kissé háttérben maradnak.

A végére hagytam nem véletlenül a térhangzást. Az S-Logic technológia abszolút érzékelhető – hatása nem drámai, de igen pozitív, főleg tudva, hogy a Pro 580i zárt fejhallgató. A hangszerek a sztereóban szépen szétszórva, fejen kívül szólalnak meg. Steely Dan – Do it again című számát hallgatva a színpad szélessége átlag feletti volt, és tetszett a mélységérzet. A hangszerek iránya jól érzékelhető, a távolságérzet kissé lazábban van kezelve, a hangszerek szétválasztása nem olyan karakteres, de ez ebben a kategóriában nem is elvárható.

A hangolás velejárója, hogy érdemes odafigyelni a forrás párosításra, és a Pro 580i meghálálja, ha erőteljesebb, jó minőségű, illeszkedő hang karakterű forrással használjuk. Kipróbáltam iBasso DX160-al, Chord Mojo-val és a teszten éppen nálam vendégeskedő kiváló Lotoo PAW6000-el. A DX160 fantasztikus lejátszó, de a frissessége ebben az esetben kicsit sok volt. A Chord Mojo feszes mélyei, légiessége és magasai puhasága jól illeszkedtek a Pro 580i karakteréhez. Hasonlóan jó páros volt a Lotoo PAW6000 – hozta a Mojo előnyeit, és hihetetlenül természetes megszólalása itt is magával ragadott. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozott, a mélyeket és magasakat kevésbé erőltető, testesebb közepeket felvonultató forrást érdemes hozzá választani. Ezek alapján a Tempotec Sonata HD Pro és a Lotoo PAW S1 is ideális páros lehet vele.

Értékelés – modern stúdió megközelítés

A teszt egyik érdekessége volt számomra, hogy az Ultrasone Pro 580i-ben használt S-Logic technológia mennyit ad hozzá a térérzethez. Forradalmat nem hoz, de érezhető igen pozitív hatása van. Az Ultrasone Pro 580i a szériának megfelelően alapvetően stúdiós megközelítésű hangzást kínál, nem szépíti, színezi, gazdagítja a hangokat, mely alól a mély tartomány kiemelése képez kivételt. A megtapasztalt hangminőség alapján jó ár/érték arányú eszköz. A mélyek minősége kiváló, így a kiemeléssel párosítva az Ultrasone Pro 580i nem kizárólag, de elsődlegesen mély hangokban gazdag zenékhez (modern zenék, elektronikus zene) ideális, ajánlott választás. Az Ultrasone Pro 580i kíváncsivá tett, hogy mit tudhatnak a márka felső kategóriás modelljei, ha a belépő szint ilyen minőséget kínál.