Audiofil Android 1. rész – szoftveres háttér, zenelejátszók

Bevezetés

Három gyors egymásutánban megjelenő részből álló cikksorozatban megyünk végig az Android-os zenelejátszás buktatóin és lehetőségein. Az első részben a szoftveres háttérrel foglalkozunk. A második cikkben részletesen bemutatjuk majd az USB Audio Player Pro lejátszót és a Wavelet alkalmazást, végül a harmadik részben a telefonos zenelejátszás hardveres környezetének mai állapotát mutatjuk be, kitérve a zajszűrési lehetőségekre is.

Alapok – UAC1 támogatás kis testi hibával

Az Android az 5.0 verzió óta támogatja operációs rendszer szinten az USB Audio szabványon belül az USB Audio Class 1-et. Nagyon fontos megemlíteni, hogy USB DAC használatához az Android-ot futtató eszköznek támogatnia kell az OTG szabványt is!

Lásd: https://source.android.com/devices/audio/usb Ez idáig akár jó is lehetne (bár az USB Audio Class 2 (UAC2) támogatás már időszerű lenne), de sajnos egy kis hiba csúszik a számításba: a standard Android Mixer minden 16bit 44.1 Khz-es zenét újramintavételez 48Khz-re… viszlát bitperfect lejátszás 🙁

Telefonokon elérhető, operációs rendszer szintű megoldásról sajnos nem tudok, csak egyes Android alapú zenelejátszó gyártók készítettek olyan alternatív, kibővített Android image-eket, melyek megkerülik az alap SRC-t, és UAC2 támogatást biztosítanak. Biztosan ilyenek

  • Fiio M11, M11 Pro, M15
  • Shanling M6, M6 Pro, M8
  • Hiby R5, R6 New R6, R8
  • iBasso DX160, DX200, DX220, DX220 MAX.

Ennek a megoldásnak óriási előnye, hogy a streaming szolgáltatók (Spotify, Tidal, Qobuz,…) natív gyári alkalmazásait sem érinti ez a korlátozás.

A telefonos zenelejátszás esetén felmerülő probléma egy részét egyes zenelejátszó programokkal tudjuk feloldani. Nézzük végig a legismertebb lejátszókat.

Zenelejátszó programok – a bőség zavara

Foobar2000 – Az elszalasztott lehetőség

PC-n egyik kvázi standard lejátszó máig, kiváló pluginekkel, VST bővíthetőséggel és kiegyensúlyozott természetes hanggal. Az Android-os fejlesztés közösségi támogatással, finanszírozással ment, de nagyon elhúzódott, és a végeredmény sem lett túl acélos. Nem kerüli meg az Android mixert, felülete puritán és nehezen használható, funkcionalitása korlátos a legjobbakhoz képest. Véleményem szerint nem ajánlott.

Winamp – Oldschool

Hasonlót lehet mondani a Winamp Android-os portjára is. Eljárt felette is az idő. Van egy érdekes funkciója – PC-n elindított Winamp-ról WIFI-n keresztül streamel-ni lehet telefonra. Ez kb. 5-10 évvel ezelőtt nagy dolog volt, de mára standard szolgáltatásokkal/technológiákkal stabilabban megoldható.

Poweramp – Music for the masses

Fizetős zenelejátszó (4 USD) 15 napos próbaverzióval, mely nagyon népszerű – 5 millió feletti fizető felhasználója van. Támogatja OpenSL ES szabványú kimenetként USB DAC használatát és egyes telefonba beépített DAC-okat, és ezeken túl Chromecast eszközökön lejátszást is lehetővé tesz. Be kell valljam, hogy az alábbi lejátszók mellett ezen átsiklottam, többek között azért, mert nem találtam könyvtárstruktúra böngészési lehetőséget, így megemlítésén túl véleményt nem tudok alkotni róla.

Neutron – A különc

Szintén nagyon népszerű lejátszónak számít. A Neutron már közvetlenül eléri az audio hardware-t / megkerüli az Android újramintavételezést. Professzionális lejátszó, mely belül 32 bit 384Khz-en számol. Milliárdnyi beállítása van minden egyes funkció esetében. Támogatja az UPnP/DLNA hálózati zenelejátszást, melynek pufferelése finomhangolható, és FTP-ről történő zenelejátszásra is képes. Lehetővé teszi azt is, hogy más UPnP/DLNA vagy Chromecast hálózati eszközön szólaltassuk meg a lejátszott zenét meghatározott formátumban stream-elve. Rendelkezik beépített DSP effektezés és zajszűrés funkciókkal is. Képes felindexelni a telefonon levő zenegyűjteményt, erre építve a tag-ek alapján kereshetővé, rendezhetővé tenni a zenéinket.

Megvettem, de mindezek ellenére nem használom két dolog miatt:

  • a felhasználói felületére talán a vadregényes jelző a legjobb – nehezen áttekinthető és igen körülményes a használata
  • az ennél is fontosabb problémám a hangzása – nagyon dinamikus (szerintem dinamikusabban szól, mint az USB Audio Player Pro), de nagyon kemény, nyers, technikai hangja van – számomra abszolút nem volt természetes. Ez utóbbi teljesen szubjektív vélemény az én preferenciáim alapján.

Hiby Music – A kapcsolat

A Hiby Music a hordozható eszközökön futó Linux alapú zenelejátszás egyik veteránja. Számos nagy kínai zenelejátszó gyártó pl. Shanling használ Hiby OS rendszert a kisebb lejátszóin. A Hiby később elkezdett saját lejátszókat (R3, R5, R6, R6 pro, R8 és legutóbb az R2) is gyártani elég nagy sikerrel, és kihozta a Hiby Music zenelejátszó app-ot Android-on, mely szintén megkerüli az Android korlátait, direktben képest hajtani a telefonhoz kapcsolt USB DAC-ot.

A program nagy előnye, hogy széleskörű funkcionalitása ellenére (jelenleg még, reméljük így is marad) ingyenes. A hatékony zenekönyvtár kezelés mellett gyorsan lehet a háttértároló könyvtárstruktúrájában is keresni. Segítségével WIFI-n keresztül is lehet a telefonra zenéket másolni – a forrás eszközön, PC-n egy megadott címet megnyitva böngészhetők a lejátszót futtató telefon levő zenék, és lehet új zenéket átmásolni.

Egyik kedvenc funkcióm a Hiby Link.

Két Hiby Music alapú eszköz össze tud kapcsolódni Hiby Link segítségével, és ezzel vezérelni lehet a céleszközön a zenelejátszást. A kommunikáció bluetooth alapú, de csak vezérlő jeleket küld az irányító eszköz. Ez nagyon hasznos, ha valakinek egy kisméretű Hiby Link kompatibilis lejátszója van (pl. Shanling M0, Hiby R2,…) amit így nem kell kivenni a zsebből, telefonról lehet vezérelni pl. utazás közben vagy a kocsiban. A lejátszó eszköz így csak vezérlő jeleket kap, nem pedig tömörített audio adatfolyamot, mint a bluetooth esetében. A megoldás korlátja, hogy streaming szolgáltatásokat nem tud ’átirányítani’, csak a cél eszközön tárolt zenék lejátszását tudja vezérelni, így a streaming szolgáltatásokra marad a bluetooth alapú adatátvitel. Egy tippet még hadd említsek meg ennek kapcsán: miután két Hiby Music-ot futtató Android eszköz között is működik a Hiby Link kapcsolat (beállítható, hogy a szerverként és/vagy kliensként működjön a telefon vagy tablet). Így pl. egy régi, nem használt, még nem tepsifon méretű telefonból kiváló hangminőségű zseblejátszót tudunk faragni Hiby Music-ot telepítve és egy USB kábel DAC-ot csatlakoztatva, vagy akár az autó audio rendszerének AUX bementére kötve a bluetooth alapú lejátszásnál sokkal jobb hangminőséget érhetünk el.

Emellett azt érdemes még megjegyezni, hogy egy normál equalizer mellett a Hiby saját fejlesztésű MSEB hangszínszabályzóját is tartalmazza a Hiby Music. Ez utóbbi esetében 10 szemléletes nevű slider segítségével (pl. Basszus textúra állítása gyors és telt között) tudjuk alakítani a hangképet. Extra hálózati zenelejátszás funkciókat nem kínál a Hiby Music, de a bemutatott szolgáltatásokat kiválóan nyújtja. A Hiby Music hangja nekem alapbeállítások mellett tetszett, nem volt színezett. Ha valaki azt kérdezi tőlem, hogy Android-on milyen zenelejátszót ajánlok, akkor ha ingyenes lejátszót keresnek, egyértelmű a választás a Hiby Music.

Apollo player – A meglepetés

A néhány Android alapú zenelejátszóra (iBasso DX160, iBasso DX200, iBasso DX220, Fiio X5III, Fiio X7, Fiio X7 II) elérhető, Fidelizer nevű, zene lejátszásra tovább optimalizált alternatív Android ROM https://fidelizer-audio.com/portable-products/ hozta magával ezt a lejátszót J https://forum.xda-developers.com/android/apps-games/apollo-music-player-fidelity-edition-t3038629 Korábban sosem hallottam róla, de meglepett a még az USB Audio Player Pro-val összevetve is hihetetlenül természetes, kiegyensúlyozott hangjával. Minimalista a megközelítés – puritán, de jól használható felületen az eszközön tárolt zenék közül kiválasztott számok vagy albumok játszhatók le vele kiváló minőségben. Aki kíváncsi egy egzotikus, kiváló lejátszóra, próbálja ki.

mConnect Player – UpnP lejátszás egyszerűen

http://www.conversdigital.com/kor/product/product02.php

Mobil telefonról vezérelt lokális és hálózati zenelejátszást lehetővé tevő, fizetős céleszköz. Támogatja UPnP eszközökre és Google Cast szabvány szerinti történő lejátszást. Az izgalmas extra tudás, hogy számos forrásból érkezhet zene, ezek a következők:

  • az eszközön lokálisan tárolt zenék
  • streaming szolgáltatók – Tidal és Qobuz
  • hálózati fájl megosztók – Dropbox, OneDrive
  • UPnP szerverek.

A termék honlapjának tanúsága szerint hálózaton keresztül átküldi az MQA jelet is. Én egy egy gigabites switch-re csatlakoztatott, Moode Audio-t futtató Raspberry Pi alapú lejátszóra kötött USB DAC-on próbáltam Tidal-t lejátszani, és néha szakadozott a zene, de még nem kísérleteztem eleget ahhoz, hogy véleményt mondjak pro vagy kontra – szerintem a Pi 3B+ közös hálózati és USB vezérlője lehetett a ludas. A tervezett Pi alapú zenelejátszásról szóló cikkben fogunk várhatóan erről is megemlékezni. Mindezeket félretéve, hasznos és nagyon ígéretes szoftver UPnP alapú zenelejátszásra.

USB Audio Player Pro, avagy UAPP – a kvázi standard audiofil körökben

Elérkeztünk személyes kedvencemhez, amit anno akkor vettem meg, amikor még 1000 alatt volt a fizető felhasználók száma – mára ez százezer felett van.

A programnak egy ’korlátja van’, hogy fizetős – kb. 9 EUR-ba kerül, de ezért időkorlát nélkül folyamatos frissítést kapunk. Ez volt az első olyan lejátszó, mely megkerülte az Android újramintavételezését, közvetlenül meghajtva az audio hardvert saját driver-en keresztül. Az UAPP néhány problémás eszköztől eltekintve szinte az összes USB audio DAC használatát támogatja. https://www.extreamsd.com/index.php/technology/usb-audio-driver

Ráadásul néhány éve már képes a telefonok és Android alapú zenelejátszók egyre bővülő körének beépített nagy felbontású DAC-ját is közvetlenül meghajtani (Internal Hires Audio Driver) a támogatott eszközök listája itt érhető el: https://www.extreamsd.com/index.php/hires-audio-driver

Miért nagyon hasznos a Internal Hires Audio Driver használata? Azért, mert a közép- és felső kategóriás telefonok esetében már jellemzően elég jó minőségű, nagy felbontású (minimum 24 bit 192Khz), és sokszor egészen jó jel/zaj viszonyú DAC chipeket használnak… ha még van az eszközön fülhallgató kimenet :(. Ezek közvetlen meghajtásával a normál fülhallgató kimeneten keresztül is a sima Android alapú lejátszásnál lényegesen jobb, teljesen élvezhető hangminőség érhető el könnyen hajtható fül/fejhallgatókkal. A szűk keresztmetszet a telefonok esetében sokkal inkább a középszerű vagy gyenge fejhallgató erősítő szokott lenni, így pl. már egy alsó kategóriás Fiio vagy egyéb márkájú fejhallgató erősítővel is kis ráfordítással nagyot lehet dobni a telefon hangminőségén.

Mindezek mellett nem zenelejátszásra kihegyezett telefonok esetében a legjobb megoldásnak egy külső USB DAC használatát tartom. A leírtak akár átmeneti lépésnek is kiválóak lehetnek ezt megelőzően.

Véleményem szerint ez a legtermészetesebb, legjobb hangú Android alapú lejátszó jelenleg, a már említett, igen korlátozott funkcionalitású Apollo mellett.

A sorozat hamarosan megjelenő következő cikkében az USB Audio Player Pro és a Wavelet lehetőségeit mutatjuk be részletesen.