FIIO EM5 teszt – hagyományos fülhallgató reneszánsz

4.3

Felütés – the new contender

A hallójárati fülhallgatók (IEM-ek) rohamos elterjedése előtt a csúcs walkman-ek, discman-ekhez is fülbe akasztható ‘earbud’-okat adtak. A legmenőbb márkák a Sennheiser, Sony és a Panasonic voltak. Aztán jöttek az IEM-ek robosztus basszusokkal, jó zajszűréssel és a jellemzően összeszorított tér ellenére mindent vittek. A hagyományos fülhallgatók leginkább Ázsiában maradtak népszerűek, és azok körében, akik nem bírják a fülbe dugott fülhallgatókat – néhány kis specialista gyártó (elsősorban Shozy, Yuin, Astrotec, Simphonio Audio) továbbra is készít ilyen formátumú fülhallgatókat közel audiofil minőségben. A FIIO úgy döntött, hogy csinál egy ‘most megmutatjuk’ terméket a hagyományos fülhallgató kategóriában – ez lett az EM5.

Külsőségek, belsőségek – finom megoldások

Az EM5 elegáns dobozban érkezett, melynek legfelső fiókjában foglalt helyet a fülhallgató. A kábel nagyon szép és kiváló minőségű – Litze szerkezetű ezüst vezetővel szerelték, nagyon jó a fogása, nincs kábelzaja, és szerencsére nem hajlamos az összegubancolódásra. A FIIO elmondása szerint a hangolás optimalizálása miatt lett fix, nem cserélhető a kábel. Cserébe a jack csatlakozók cserélhetőek, és az összes fontossabb formátumú csatlakozót (3,5, 2,5 és 4,4) mellékelték. A rögzítési mechanizmus nagyon hasonló a Dunu által alkalmazotthoz, de itt egy tekerővel még rögzíteni is lehet a beillesztett dugót.

A doboz alsóbb szintjén foglaltak helyet a kiegészítők, a cserélhető dugók, és három kis doboznyi párnát kapunk – basszus, kiegyensúlyozott és friss hangolású párnákat mellékeltek. Kipróbáltam mindet, és a teszt során a kiegyensúlyozott mellett tettem le a voksomat, mert a basszus párnakkal túltelített volt számomra a hangzás, míg a friss párnákkal kevés volt a basszus – arany középút. Ezek mellett egy kék színű, bőr borítású hordozót adtak az EM5-höz.

Áttérve magára az EM5-re, tényleg mindent beleadott a FIIO, hogy kihozza a maximumot a formátumból – orvosi szintű műgyantából készítették a vázat 3D nyomtatással. A klasszikus fülhallgatók esetében a gyengébb basszus, szubbasszus hiánya volt a visszatartó erő a hallgatók részéről. Ennek kiküszöbölésére terveztek egy külső akusztikus hangolócsövet, mely lényegében egy testreszabott bass reflex megoldás, és egyedi külsőt kölcsönöz az EM5-nek. Az earbud formátum lehetővé teszi nagyméretű meghajtó alkalmazását – 14,2 mm-es átmérőjű, berillium borítású dinamikus meghajtót építettek be.

Használat – kényelem felsőfokon

Az EM5 nagyon kényelmes lett. Könnyű, és a hangolócső ergonomikus kialakításának köszönhetően tökéletesen illeszkedik a fülbe, észre sem veszi az ember, hogy a fülében van. A zene elindítása után érdemes még egyet igazítani rajta, hogy a legjobb hangzást biztosító helyzetet megtaláljuk.

Hangzás

Az EM5 a 32 Ohm-os impedanciának és 109dB érzékenységnek köszönhetően nem igényel erőművet a megszólaláshoz, egy mobiltelefonnal is használható, de meghálálja a jobb minőségű, dedikált forrást, meghallatszik hangján.

Tonalitás – smooth operator

Kezdjük a basszusokkal. Az EM5 valóban bőséges basszust kínál, a basszus hangolócső csodákat tett a formátummal. A basszus elég mélyre lemegy, a Massive Attack Angel című számában sem éreztem hiányt a szubbasszusokban, de basshead IEM-es remegést azért továbbra se várjunk (ami egyáltalán nem baj). A basszusokról általában el lehet mondani, hogy jól kontrolláltak, de inkább a kerekebb, puhább megszólalást képviselik, nem a száraz, feszes fülmonitor basszust hozza az EM5. A közép és felső basszus tartomány meg lett emelve, ami kiválóan hallható pl. Marcus Miller basszusgitár játékán a Redemption című számban. Ez a fajta hangolás jól áll dögös, húzós rockzenéknek, mint pl. Rage Against the Machine (Killing in the name of), elektronikus zenékhez kicsit túl lekerekített, puha véleményem szerint a hangzás. A teltebb megszólalás másik következménye, hogy inkább a zene egészére figyelünk, a mikro részleteket kevésbé erőlteti, mutatja az EM5.

A teltség nem meglepő módon a középtartományban is folytatódik. Aki szereti a puhább, ‘analógosabb’, organikusabb, de kellően friss megszólalást, az otthon fogja érezni magát az EM5-nél. Jó minőségű jazz, énekes és akusztikus hangszeres felvételek pl. Cassandra Wilson – Red guitar nagyon élvezetesen szólalnak meg az EM5-ön. Ilyen zenékbe könnyen bele lehet feletkezni az EM5-ön.

A magas tartomány meglepően részletes, dinamikus és légies, kellően gyors attack-al és élethű, jól követhető lecsengésekkel, ami többek között az ütőshangszek hangzásának is nagyon jót tesz – a kemény, harsány magasakat ezzel együtt messziről kerüli az EM5. Üdvözítő, hogy magasak terén is elég messzire képes elmenni az EM5, nincs levágva a magas tartomány teteje, így kiegyensúlyozott és elég légies tud maradni a hangzás.

A hagyományos fülhallgatóktól nem megszokott minőségű basszusok mellett a tér leképezés az EM5 nagy erőssége. A kategóriáján belül kiváló magasak is hozzásegítenek, hogy az EM5 tere ilyen hatalmas legyen. A jó részletező képességnek köszönhetően pedig a hangszerek szétválasztása, térbeli elhelyezése is megdöbbentően jó. A hangszerek közötti tér kevésbé levegős, mint a magasabb kategóriájú IEM-ek esetében, de ez a hangolás velejárója.

Összevetés, párosítás – creme de le creme

A hagyományos fülhallgatók közül személyes kedvencem a Simphonio Dragon 3 (450USD). Az EM-5 felveszi a kesztyűt, és állja a sarat a másfélszeres árú fülhallgatóval szemben. A Dragon 3 Yuin háza kisebb, és formájának köszönhetően tökéletesen illik a fülbe, de az EM5 kialakítása is nagyon organikus lett – kissé jobban kiáll a fülből, mégis hasonlóan kényelmes. A két fülhallgató hangolása nagyon eltérő: az EM5 basszusa sokkal erőteljesebb, szubbasszusa jóval intenzívebb. A Dragon 3 is hasonló mélyre lemegy, de közép mély tartománya kevésbé kiemelt, feszesebb. A két fülhallgató középtartománya hasonlóan részletes, de az EM5 az organikus, testes megszólalást preferálja a Dragon 3 részletességre törekvő, légiesebb megszólalásával szemben. Mindkét fülhallgató térleképezése fantasztikus. Ízlés kérdése, hogy ki melyiket kedveli jobban – a hagyományos fülhallgató kategória creme de la creme-jeről beszélünk 🙂

A tesztben részletesen bemutatott hangolás alapján nem meglepő, hogy az analitikusabb, kiegyensúlyozottabb források ideálisak az EM5-höz. Nagyon jó páros volt az iBasso DX160-al, E1DA 9038S-el, és kevésbé tetszett a Chord Mojo-val.

Tipp: ha valakinek van esetleg donut típusú (középen lukas) vékonyabb szerkezetű fülpárnája – ajánlom a Hiegi termékeit – érdemes kipróbálni, mert vélményem szerint jót tesz a hangzásnak, kicsit kevésbe lesz telt ezáltal.

Vélemény – elmerülni a zenefolyamban

Pozitív meglepetést okozott a FIIO EM5. Hosszan hallgatható, organikus hangzásával, részletességével és hatalmas terével azt gondolom, hogy ideális választás lehet azok számára, akik nem bírják a hallójárati fülhallgatókat (IEM), de szeretnének egy bárhol használható kis méretű hifi fülhallgatót. A vásárlás előtt érdemes meghallgatni, hogy a hallgató ízlésének megfelel-e a hangolás. Ha igen, akkor nem-igen akarja majd letenni.

A FIIO EM5-öt a KriptonIT Kft. – a FiiO termékek magyarországi disztribútora bocsátotta rendelkezésre a teszthez.

Hagyományos fülhallgató reneszánsz
Pozitív meglepetést okozott a FIIO EM5. Hosszan hallgatható, organikus hangzásával, részletességével és hatalmas terével azt gondolom, hogy ideális választás lehet azok számára, akik nem bírják a hallójárati fülhallgatókat (IEM), de szeretnének egy bárhol használható kis méretű hifi fülhallgatót. A vásárlás előtt érdemes meghallgatni, hogy a hallgató ízlésének megfelel-e a hangolás. Ha igen, akkor nem-igen akarja majd letenni.
Pro
Kiváló, Litze szerkezetű, ezüst vezetős kábel cserélhető jack dugókkal
Elég mélyre lemenő basszusok
Hatalmas tér, organikus hangzás
Nagyon kényelmes
Kontra
Egyesek számára túl telt hangzás
4.3