Magyar zászló

Talpra magyar!

Új cikksorozatunkban a magyar audio fejlesztők lesznek a középpontban, akik eléggé méltatlanul keveset szerepelnek a különböző írott és íratlan médiában. Megpróbálunk minél több céget bemutatni (ha lehet tesztekkel egybekötve) ugyanis kis hazánkban is készülnek remek készülékek, kábelek, kiegészítők, feltétlenül érdemes és kell róluk beszélni.

Még a régi szép időkben jutott eszébe a ködös Albionban egy unatkozó újságírónak, hogy érdemes lenne némi támogatást nyújtani a hazai gyártóknak, nem pénzügyileg, hanem cikkek formájában tesztelve és bemutatva a készülékeket és ha netán még jó is az a készülék, akkor elsősorban azt ajánlani a külföldi helyett. Megszületett tehát a Buy British szlogen, ami arra sarkallta a potenciális vevőket, hogy elsősorban szigetország gyártmányait vegye, támogatva ezzel a hazai ipart, nem mellesleg ezzel is öregbítve a saját kütyüik hírnevét.

Persze fennáll annak a veszélye, hogy ha esetleg valami nem sikerül igazán jól, akkor kíméletlenül lehúzzák, és a nem ajánlott kategóriába kerül a tesztelt készülék, de azért ez elég ritkán fordul elő. Tehát, követve ezt a jó példát, mi is megpróbálunk hasonló szemléletű cikkeket írni a hazánkban gyártott bármiféle, magából hangot kiadó, vagy azt közvetítő gyártmányokról.

Viszont már az elején leszögezzük, ha netán valami nem úgy sikerült, ahogy annak lennie kéne akár hangilag, akár minőségben (a kinézet nem tartozik bele ebbe a csoportba, ízlésekről értelmetlen dolog vitatkozni,

vagy netán valamit azért kritizálni mert nem tetszik a tesztelőnek) azt is megemlítjük a jó tulajdonságok mellett.

Az objektív megítélés az alap kiindulási pont, figyelembe véve természetesen azt, hogy a szubjektivitást nem lehet teljes mértékben nullára redukálni, bárhogyan is próbálkozunk hasonlóval. Rengeteg mindentől függ a megítélés végeredménye, a tesztelő ízlésétől, rutinjától, milyen zenén nőtt fel és természetesen az előítéletet sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni akár pozitív, akár negatív értelemben. Ezeket a fent felsorolt szubjektív befolyásoló tényezőket igyekszünk maximálisan kihagyni a végső ítéletből és adni egy olyan végső összegzést, ami a legközelebb áll a valósághoz.

A cikkekeket lefordítjuk angol nyelvre, és lehetőleg külföldi fórumokon is megjelentetjük, hogy támogassuk a gyàrtókat.

Végszóként, vagy inkább előszóként? Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel a magyar Hi-Fi világa és fejleményei, óra indul!