Fidelizer 8.7 teszt – a zene mindenek előtt

Felütés – csak ami a zenelejátszáshoz kell, az maradjon

Amikor elkezdtem kb. 15-20 évvel ezelőtt PC-ről zenét hallgatni találtam egy angol nyelvű fórumot, ahol leírták, hogy a Windows-ban melyik service-eket kell leállítani, kikapcsolni ahhoz, hogy elérjek az audiofil nirvánába 🙂 Végigcsináltam a beállításokat és láss csodát jelentős pozitív különbséget tapasztaltam a hangzásban. Az eredmények értékelésére természetesen a LatencyMon-t https://www.resplendence.com/latencymon is folyamatosan használtam. Viszonylag hamar megjelent egy alkalmazás, mely azt ígérte, hogy ezt a manuális küszködést leveszi a vállamról – ez volt a Fidelizer. És működött. Azóta sok idő telt el, több Windows verziót elkoptattunk közben. A Fidelizert folyamatosan fejlesztették – mára a 8.7 verziónál tart:

https://www.fidelizer-audio.com/fidelizer-upgrade-program/?fidelizerkey=FEE0609CE0B689B9

Funkcionalitás – a la carte

A fejlesztő nagyon nyitott, folyamatosan elérhető, és igen korrekt próba verziót tesz elérhetővé. Nem időben korlátozott, hanem egyes extra optimalizációs lehetőségek nem elérhetőek az ingyenes verzióban, a konfiguráció nem menthető, illetve nem fut le automatikusan a gép indításakor az optimalizálás. A 40 dolláros Plus verzióban már audio profilok (pl. munka melletti zenehallgatás. hálózati audio lejátszó, stb,…) közül választhatunk, és a zenelejátszás és az egyéb műveletek processzor magok közötti elkülönítésével ígér tisztább hangzást a Fidelizer. A Pro verzió 70 dollárba kerül. Ebben további optimalizálási lehetőségek válnak elérhetővé

  • leállítás, helyett a zenelejátszáshoz nem szükséges folyamatok letiltása
  • beállítások (pl. optimalizálandó zenelejátszók) mentése és automatikus indítás
  • a nem zenelejátszáshoz kötődő folyamatok prioritásának erőteljesebb megvágása

Beállítási lehetőségek

Optimalizálás választható szintjei:

  • Consumer: alap szint. Nem fogja vissza az egyéb alkalmazások sebességét, korlátozott minőség javulás. Munka mellett érdemes ezt választani.
  • Audiophile: a rendszer teljesítménye csökken, egyes alkalmazások esetleg nem is futnak. Mélyebben belenyúl a Windows beállításaiba, leállít számos zenelejátszáshoz nem szükséges service-t.
  • Purist: Még agresszívabb optimalizálás, zene lejátszásra és hálózat kezelésre szorítkozva.

Tapasztalataim szerint, ha csak Office és Internet-es böngészőben elérhető alkalmazásokat (kivéve konferencia alkalmazások) használunk, akkor közép kategóriás gépen az Audiophile, erősebb gépen a Purist is választható.

Hangzás – magunk mögött hagyjuk a középszert

Teszt környezet – nincsenek korlátok

Igyekeztem olyan teszt környezetet összeállítani, ami hardver oldalon nem jelent korlátot. Ennek megfelelően a Lenovo Thinkpad-et (i7, 8GB RAM, SSD háttértár) Kácsa Audió legjobb USB kábelével kötöttem be a Topping D70S DAC-ba, közbeiktatva kedvenc iFi Audio iPurifier3 USB szűrő+recklocker-em. Az erősítő Topping A90 szintén Kácsa Audió XLR kábellel csatlakoztatva, és a lánc végén Sennheiser HD6XX fejhallgató ezüstözött réz szimmetrikus kábellel csatlakoztatva. A lejátszó Foobar 2000 volt.

Három számot választottam ki a tesztre

  • Musica Nuda – I will survive
  • Lorn – Guardian
  • Renaud Garcia-Fons, Claire Antonini – Sylvains d’orient

Először meghallgattam őket optimalizálás nélkül, utána az ingyenes Fidelizer verzióval, majd a megvásárolt Pro verzióval.

A tapasztalatok – egyre jobb

Musica Nuda – I will survive – nagybőgő és énekhang

Optimalizálás nélkülFidelizer 8.7 ingyenesFidelizer 8.7 Pro
A nagybőgő elég puhán szólt, az egész hangzás kissé fátyolos volthúr rezgése és hangszer rezonanciája sokkal élethűbb, részletesebbmég élethűbb nagybőgő hang lecsengés
Elég korlátozott volt a dinamikadinamika helyére kerültmég testesebb, erőteljesebb hangszerhangok
Az énekhang kevéssé légies, egyszerűbb lecsengésekaz ének karakteres, selymes, hang előtűnése és lecsengése sokkal élethűbb, térbeli elhelyezés sokkal jobbA hangok megszólalásának gyorsasága jobb lett

Lorn – Guardian – progresszív elektronikus zene, éles effektekkel, nagy dinamikával, torzítással, térbeli mozgással

Optimalizálás nélkülFidelizer 8.7 ingyenesFidelizer 8.7 Pro
Tompa, mosott hangzásbeütések dinamikája sokkal jobb – végre beütnek :), és fekete háttérből szólalnak meg, éle lett az effekteknekaz ütések éle, keménysége most lett olyan, amilyen kell legyen, csak a HD6XX a korlát mélyek terén
Térben kissé elkent az effektek helyesokkal jobb az effektek elhelyezése térbenaz effektek szétválasztása még karakteresebb lett

Renaud Garcia-Fons, Claire Antonini – Sylvains d’orient – középkori klasszikus zene korabeli speciális sok húros gitárra és nagybőgőre (kiváló felvétel)

Optimalizálás nélkülFidelizer 8.7 ingyenesFidelizer 8.7 Pro
Az egész hangzás kissé jellegtelen, korlátos dinamika és térleképezés, hangszerek hangja vékonyA theorbo (középkori gitár) és a nagybőgő hangja végre karakteres, kellően testes. Hangszerek térben jól elhelyezve szólalnak meg, érzékelhető a helyszín hangzása.A hangszerek lecsengése, rezonanciája még jobb, mintha ott játszanának előttem.

Értékelés – kár kihagyni

Azt gondolom, hogy mindenkinek érdemes kipróbálnia a Fidelizer-t. Folyamatosan fejleszti a program készítője, így az összes elterjedten használt zenelejátszóval kompatibilis. A rendkívül korrekt funkcionalitású ingyenes verzióval mindenki meg tudja tapasztalni, hogy mit hoz a Fidelizer a saját rendszerében. Ha PC-ről hallgatok zenét, akkor azonnal meghallom, ha nincs bekapcsolva, hiányérzetem van – kevés lesz a dinamika, szétesik a tér, a hangszerek testessége és a megszólalás légiessége, természetessége hiányzik. A Plus verziónak kevesebb értelmét látom az ingyeneshez képest – go for Pro.

Slussz poénként megjegyzem, hogy a Fidelizer csapat egyes Android alapú lejátszókra is készít optimalizált firmware-t/image-et. Én a DX160-hoz készült ingyenes image-et próbáltam ki, majd megvettem a pro verziót. Leesett az állam. Mindazok a pozitív változások, amit fent leírtam érvényesültek a DX160 esetében is. A DX160 a gyári image-el is zseniálisan szól, de a Fidelizer image-el már nem közép kategóriás lejátszók között is megállja a helyét.