E1DA Powerdac V2 full digitális fejhallgató erősítő tesztje – DSP for the masses

4.3

Felütés – Wadia és Lyngdorf hatások

Az E1DA név egy szójáték – az Ivan Da (igen)-t takarja. Ivan egy orosz mérnök, aki Kínában nagy audió gyártóknak dolgozik, és eldöntötte, hogy szabadideje egy részét is hobbijának, az audiotechnikának szenteli. A Powerdac V2 annak köszönheti létét, hogy Ivan vett egy Hifiman HE400i planár fejhallgató, amit nem tudott rendesen meghajtani a notebook-járól, míg a megvalósításra az ötletet a legendás, teljesen digitális erősítést alkalmazó Tact/Lyngdorf erősítők és a Wadia Powerdac 151 mini adta. Ivan azt célozta meg, hogy készít egy hasonló elveken alapuló fejhallgató erősítőt.

Technikai háttér – PWM modulátor DSP képességgel bluetooth alapú vezérléssel

A Powerdac V2 a Texas Instruments TAS5558 PWM modulátort használja, és e mögé épített jelszint szabályozást párhuzamosan kötött standard logikai kapukból, csatornánként 36 darabot felhasználva. Az USB interfész driver nélkül PC-n, MAC-en, és Linuxon is működik, 24bit 192Khz maximális felbontással, míg belül 384KHz-en számol. A telefon 4.2 Voltos USB kimenete kevéske, de a mellékelt Y kábellel akkubankról stabil 5 Volttal táplálva már megcélozható volt vele csatornánként 400mW teljesítmény 32 Ohm-os fejhallgatókkal, végül 320 mW-ot tud leadni ilyen terhelés esetén. A jel-zaj szint 108dB körül állt meg, míg a THD+N nem lett túl acélos, fél százalék körüli értéket tudott elérni. Az eszközbe beépítettek még Bluetooth Low Energy kommunikációt, és Ivan testvére elkészítette hozzá IOS és Android eszközökre is a HPToy nevű konfigurációs szoftvert. 2,5mm-es jack szimmetrikus kimenetet kapott, Astell and Kern lábkiosztással, föld nélkül. Utóbbi miatt a kimenetét, csak speciális kábellel, mely kívülről, pl. USB-ről behoz egy föld ágat szabad szimmetrikus bemenetű erősítőre kötni (ha valaki ilyenre vágyik).

A termék honlapja, részletes információval itt érhető el: https://e1dashz.wixsite.com/index/pdv2

Használatban – kicsi hordozható asztali eszköz

Mitől lett fül/fejhallgatós körökben nagyon népszerű az eszköz? Három dolog miatt

  • a méretéhez képest nagy erő, ami elegendő nehezen hajtható planár meghajtós fül/fejhallgatókhoz is (erre készült)
  • a mellékelt szoftverrel a TAS5558 beépített DSP képességei kiaknázhatók, így extra torzítás nélkül lehet a fejhallgatók hangzását hangolni
  • a képességeihez képest elenyésző, 50 USD ára.

Az eszköz hordozható, de magas áramfelvétele és határozott melegedése miatt inkább könnyen szállítható asztali eszköz. A Pocophone F1 telefonom képest volt elég áramot biztosítani neki, de a Powerdac nagyon gyorsan fogyasztotta a telefon tartalékait, így a mellékelt Y-kábellel akkubankról táplálva vagy notebook-al használtam. A hangzás az akkubankos üzemeltetésnél volt a legjobb. Hozzá kell tegyem, hogy az USB interfész elég érzékeny a kapott USB jel minőségére, ezért én mindig az iFi iPurifier 3 USB szűrő+recklocker-el együtt használtam.

A Powerdac 2 legnagyobb dobása a mellékelt HP Toy telefonos szoftverrel vezérelhető DSP, amivel az eszköz hangja teljesen testre szabható. A HPToy működéséhez az okos eszközöknél ma már megszokott módon a bluetooth kapcsolat mellett a GPS (helymeghatározás) bekapcsolása is szükséges. Az eszköz gyorsan párosítható a szoftverrel, és az utolsó beállítást elmenti saját memóriába a Powerdac V2.

A HP Toy segítségével a következő digitális hangolási lehetőségek állnak rendelkezésre:

  • Hangerő szabályozás,
  • basszus és magas tartomány szintjének beállítása,
  • a jó öreg loudness effekt, és a legfontosabb
  • grafikus szerkesztő felülettel, megjelenítéssel rendelkező parametrikus EQ, illetve
  • paraméterezhető kompresszor.

Az összes fenti beállítás kombinációja profilokként elmenthető és betölthető az eszközbe. A szoftverrel számos elterjedten használt fül-fejhallgatóhoz igazított beállítást tettek automatikusan elérhetővé. Az egyik ilyen legendás páros a Powerdac V2 + Tin Hifi P1 planár IEM lett. A P1 nagyon nehezen hajtható, és alapból basszus hiányos, de megfelelő forrással jól reagál a hangszín szabályozásra. A Powerdac P1 profiljával is tudja hozni a P1, amire valójában képes.

A grafikus hangszín szabályzóba háttér képként beemelhetők, és ott a képernyőhöz igazíthatók a pl. innen https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq/tree/master/results letölthető, a korrekciós görbét (is) tartalmazó képek, így pillanatok alatt létrehozható, majd elmenthető a kívánt hangszín szabályozás.

Hangzás – gyors, friss, határozott

A 150 Ohm-os impedanciájú, nagyon részletes és kiegyensúlyozott hangú Simphonio Dragon 3 fülhallgatómmal hallgattam a legtöbbet a Powerdac V2-t. Leginkább kiemelkedőt számomra a basszusok terén alkotott a Powerdac. Igen mélyre képes lemenni, kimondottan részletesek, nagyon feszesek a basszusai, és ezzel együtt van egy jellegzetes puhasága (ami nem keverendő összes az elmosottsággal), ennek köszönhetően a basszusok hangja nagyon természetes – pl. Orlando Cachaito Lopez Tumbao No5. számában a nagybőgő megszólalása. Ez a fajta természetesség a többi frekvencia tartományra is igaz – a megszólalás friss, légies, eszköztelen, Meiko Zombie feldolgozását meghallgatva is ezt tapasztaltam. Ezen túl Gary Clark Jr. Live című lemezéről a Catfish Blues című számot hoznám fel – az elektromos gitár torzított hangja kellően karcosan, a szabadtéri koncert hangzását jól visszaadva szólalt meg rajta. A Powerdac V2 hangja gyors és ütős, élethű lecsengésekkel, sok részlettel. Egyes esetekben ez még sok is tud lenni a jóból – egyes gyengébb minőségű felvételeknél lehet hogy valaki számára már túl határozottak, élesek is lehetnek a megszólaló hangok. A Powerdac V2 a digitális erősítők határozott, karakteres megszólalását hozza, ami zene részleteire koncentráló, odafigyelős zenehallgatásnak kedvez, nem a laidback háttérzenének.

A már említett ‘nem alacsony’ THD+N értékkel összhangban nagyon érzékeny fülhallgatók esetén hallható némi alapzaj, és a 1,5 Ohm kimenő impedancia sem kedvez a hibrid fülhallgatókkal való használatnak. Ezzel szemben magasabb impedanciájú, nagy teljesítményt igénylő, de még nem extrém nehezen hajtható fejhallgatókkal jó párost alkot a Powerdac V2.

Értékelés – komoly játék

A Powerdac V2-vel az E1DA egy igen érdekes megoldásokat alkalmazó, kiváló USB DAC-ot hozott létre. Aki a kiegyensúlyozott, friss, életteli megszólalást kedveli, szimmetrikus kábeles fejhallgatóval rendelkezik, és a fejhallgatójának hangját hangszín szabályozóval szokta korrigálni, annak érdemes egy próbát tenni a Powerdac V2-vel, annak DSP képességeivel és a mellékelt HP Toy alkalmazással 50 dollárt és a járulékos költségeket kockáztatva.

DSP for the masses
A Powerdac V2-vel az E1DA egy igen érdekes megoldásokat alkalmazó, kiváló USB DAC-ot hozott létre. Aki a kiegyensúlyozott, friss, életteli megszólalást kedveli, szimmetrikus kábeles fejhallgatóval rendelkezik, és a fejhallgatójának hangját hangszín szabályozóval szokta korrigálni, annak érdemes egy próbát tenni a Powerdac V2-vel, annak DSP képességeivel és a mellékelt HP Toy alkalmazással 50 dollárt és a járulékos költségeket kockáztatva.
Pro
Bluetooth kapcsolaton telefonos szoftverrel vezérelhető parametrikus hangszín szabályozás
Friss, részletes, természetes, életteli hang
Kiváló, feszes basszusok
Kontra
Magas áramfelvétel és melegedés miatt asztali használatra ideális
Egyesek számára éles, nyers lehet a hangja
4.3