iFi ZEN CAN és iPowerX – ott vagyunk már?

Az iFi már sokszor bizonyított készülékeivel, korrekt áron kínál igen jó hangú megoldásokat, legyen az DAC, füles erősítő, vagy akár tápegység.

A ZEN eddig megjelent sorozatához tartozik a ZEN CAN, ami egy dedikált fejhallgató erősítő, mindent igényt kielégítő csatlakozási lehetőségekkel és erővel.

Zen Can – Pro iCan for the masses?

A motorház alatt – diszkrét szimmetrikus megközelítés

Teljesen diszkrét és szimmetrikus megoldású erősítő audio áramkör került a Zen Can-be. A teljes szimmetrikus kettős mono fejhallgató erősítő aranyozott 4,4 mm-es szimmetrikus csatlakozással érkezik. A prémium mérnöki tervezés drágább, de a zajszintet a hallható szint alá csökkenti. Az A osztályú diszkrét áramkör egyenesen az iFi zászlóshajójának fejhallgató-erősítőjéből, a Pro iCAN-ból került ki, amely a ZEN CAN árának sokszorosa.

Mint sok más iFi audio terméknél, itt is beépítettek egy egyedi OV sorozatú OpAmp erősítőt – az iFi zászlóshajójának, a Pro iCAN-nek a diszkrét A osztályú kimeneti pufferét használva, J-FET Op-Amp-tal (OV2637A) kombinálva. Ez a csúcsminőségű komponens hozzájárul a rendkívül alacsony zajszinthez, az alacsony torzításhoz (0,0001%) és a széles sávszélességhez. A felhasznált TDK C0G (1. osztályú kerámia) kondenzátorok nagy stabilitást és alacsony veszteséget kínálnak a rezonáns áramkörökben. „Pro” sorozatú csendes üzemmódú feszültségátalakító áramkört alkalmaztak, míg a nagy induktivitású / kondenzátoros szűrés és „leválasztó” tápellátás azt jelenti, hogy az audio és az áramkör között nincs kapcsolat, teljesen külön van választva a két áramkör. 4 000 uF-os tápellátás kapacitása hatalmas „teljesítménytartályként” működik a rövid átmeneti jelek (azaz: zenei jelek) számára. Az iFi / AMR ’OV’ sorozat az ’Operationsverstärker’ (németül az operációs erősítő) rövidítést jelenti. Az ‘OV’ kategóriájú IC-k HCOFC (magas tartalmú oxigénmentes csatlakozók) réz alapokat és 4N arany összeköttetést használnak, amivel utcahosszal előzik meg a mainstream kereskedelmi chipeket, amelyek olcsó alumínium csatlakozást és alacsony minőségű / olcsó rezet használnak.

A Zen Can négy független FET-opampot tartalmaz „hajtogatott kaszkádos” belső kialakításban, amint az egyes csúcskategóriás hangszóró erősítők „HDAM” áramkörében is megtalálható. A zaj további csökkentése érdekében úgy döntöttek, hogy továbbfejlesztik a zajcsökkentő megoldást a Bipolar CMOS (BiCMOS), egy félvezető technológia bevezetésével, amely integrálja a két korábban különálló félvezető technológiát, mindkettőből a legjobbat kihozva. Ennek eredményeként a ZEN CAN nagyon alacsony zajszintet, kiváló tranziens reakciót és kiváló PSRR teljesítményt (az áramellátás zajának csökkentése) ér el.

Külsőségek – az UFO / kacsakő újra leszállt

A ZEN Can csatlakozik kinézetben a ZEN sorozat tagjainak stílusához, ugyanaz a forma és színvilág. Eltérés mindössze a kezelőszervek és a csatlakozási lehetőségek között van – a csatlakozások száma és lehetősége az iFi-től megszokottan igen bőséges.
Az elején található a ki/be kapcsoló, a bemenet váltó (RCA, a „normál” 3.5mm és szimmetrikus 4.4mm), az erősítés nagyságát szabályzó (0dB, 6dB, 12dB, 18dB), a hangerő szabályzó, a 6.3mm és 4.4mm kimenet, az XBass és a 3D Matrix kapcsoló gomb.
Hátul 4.4mm szimmetrikus bemenet, 3.5mm single ended, és az RCA csatlakozó páros és egy (jókora piros pont) szintén 4.4mm szimmetrikus kimenet, azaz simán tovább küldhetjük a jelet egy integrált erősítőre, nem kell törni a fejünket, hogy hogyan kössük össze egyszerre az integrált erősítőt és a füles erősítőt, a végén az 5V táp bemenet csatlakozó zárja a sort.

iFi iPowerX tápegység – Generation X

Az iFi elérkezettnek látta az időt az eddigi tápjai lecserélésére és megújítására, ami az iPowerX képében manifesztálódott és a gyártó szerint sokkal jobb, mint az előző széria bármelyik tagja.
Többféle kimeneti feszültséggel kaphatók és az iFi jó szokásához híven, egy rakat különböző méretű toldót is csomagol a táp mellé, amikkel gond nélkül összeköthetjük a szabvány világától igen távol álló táp bemenetek széles választékát.

Kinézet – futurista retró

Vagány, kicsit az iPhone fehér színvilágára utaló és az iFi szerint cyan fényű (szerintem inkább fehér, mint kékes) világító iFi felirattal, alatta bordákra hasonlító, szintén világító kis bevágásokkal bukkan elő a dobozából a (relatíve) jókora méretű tápegység.
Többféle a hálózati csatlakozó dugaljba dugható kialakítással rendelhető, így a világ minden táján használható, már persze ahol van áram.

Belül – ANC2 és upgrade-elt alkatrészek

Az iPower X a legújabb Active Noise Cancellation 2 (ANC2) technológiát használja az összes bejövő EMI / RFI zaj megszüntetésére. Ez a technológia elvileg hasonló az aktív zajcsökkentő fejhallgató működéséhez. Az iPower X belsejében található intelligens áramkör méri a hálózatról érkező jelet, és az ellentétes fázis azonos hullámát táplálja hozzá. Az eredmény – a kezdeti hullám és annak tükörreflexiója megsemmisíti az összes zajszennyezést.
Az iPower X-ben bevezetett legújabb generációs zajcsökkentési módszer sokkal hatékonyabb, mint a szokásos szűrőblokkok. Megszünteti a nemkívánatos zajokat, és sokkal szélesebb tartományban működik, megszabadítva a csatlakoztatott eszközt a zajos bemeneti áramtól. Az iFi mérései alapján a korábbi iPower generáció is csendesebb volt, mint az audiofil lineáris tápegységek, és 1000-szer kevésbe zajos, mint a szokásos SMPS fali adapterek. Az újonnan optimalizált áramkör, az új túlméretezett MOSFET az alacsony szivárgású transzformátorral együtt, amely az iPower X belsejébe került, lehetővé tette, hogy ezeket a szorzókat még jobban felülmúlják. Az iPower X 106% -kal, az adaptív multi-mode vezérlő tápellátásának kapacitása pedig 220% -kal növelte előző generációs bemeneti szűrő kapacitását. Bevezetésre kerültek az új alumínium vezető polimer szilárd kondenzátorok és a nagy teherbírású kimeneti induktorok, valamint 79% -kal lett nagyobb a kimeneti kapacitás a nagyfrekvenciás zaj jobb elnyomása érdekében.

Hangminőség – a Zen ereje és az iPowerX csendje

A száraz technikai részletek után ugorjunk a lényegre a hangpróbára.

A két egységet együtt tárgyaljuk hangminőség szempontjából, különböző variációkban. A tesztkörnyezet 851N/A erősítő és streamer, iFi ZEN DAC, Singxer SU2 USB Bridge az AES/EBU kimeneten használva, Paul Pang V6 PCI-E USB kártya, TaraLabs AES/EBU kábel, AQ Carbon/Entreq/LuXor USB kábel, Transparent Audio/LuXor/Inakustik XLR kábel, WireWorld Gold Eclipse 7, Transparent Audio, AQ Big Sur, TaraLabs RCA kábel, Transparent Audio/QED XT400 hangfalkábel a saját,Satori hangszórókból épített berillium magas és Satori mélyközép monitor, AQ NightOwl Carbon füles.

A legelső benyomás a ZEN CAN-ról az a végtelennek tűnő energia, ami soha semmin sem jön zavarba, csak hajt és hajt kifulladás nélkül a legkisebb erősítést (0dB) használva, 12-óránál már erősen rezeg a dobhártya a relatíve érzéketlen AQ NightOwl fülest hallgatva és még hol van a többi erősítési tartomány?
Természetesen az iFi ZEN DAC lett az elsőként meghallgatott forrás, megelőzve a komolyabb készülékeket RCA kábellel összekötve a két kütyüt összehasonlítva a ZEN füles kimenetét a dedikált fejhallgató erősítővel, az alap a készülékhez adott tápegységgel.
A ZEN DAC füles kimenete sem rossz, de erősen minőségi ugrás a CAN használata a láncban kisimítja, csökkenti a ZEN DAC-nál jelenlévő hangsúlyos basszustartományt, kitolja a sávszéleket teret és nyugodtságot ad a hangnak, kibontja a részleteket úgy, hogy jóval nagyobb hangerő sem zavaró, jóval magasabbra lehet tekerni a hangerő szabályzót mint a ZEN DAC-on. A táp kicserélése az iPowerX-re újabb nagyobb lépés ugyanebbe az irányba, de itt főleg a hangkép egésze változott, elhelyezte egy jóval nagyobb térbe a zenészeket és a hangszereiket, picit előrébb léptek a zenészek és mögöttük nyitott egy, a felvételtől és a felvételi helyiségtől függően változó hihető és jókora teret.
Így egyben a két készülék egy tökéletes egység, mind kinézetben, mind hangban – együtt adnak egy olyan minőséget, amit minden további nélkül lehet ajánlani ha valakinek behatároltak a lehetőségei pénzügyileg, nem mellesleg még egész pofásan is néz ki a kettő együtt.

Áttérve a Singxer SU2/Cambridge Audio 851N párosra és arra kötve a ZEN CAN-t már kimutatta a foga fehérjét, bizonyította, hogy drágább szereplőkkel is elboldogul, a CA 851A erősítő füles kimenetének minőségét helyből megugrotta sőt az általános benyomás az volt, hogy jobban hallgatható és kiterjedtebb sávszélekkel rendelkezik, főleg a mélytartományban. Feltételezhetően ez összefügg a ZEN CAN kisebb kimeneti impendanciájával, ami a füles erősítők egyik sarkalatos pontja. Itt már elérkeztünk arra a pontra, ahol eltűnik a tesztelő kényszeres odafigyelése és kritikus füllel való hallgatása a zenének, itt már marad a zene élvezete, kritika nélkül.
Természetesen a ZEN CAN sem tökéletes, összevetve mondjuk a Questyle Twelve DAC/füles erősítővel (ami egészen igazságtalan, figyelembe véve az árkülönbséget) már érződnek a korlátai főleg felbontásban, de a különbség nem mellbevágó, inkább csak a „valamivel kevesebb” jelző illik rá, erőben/teljesítményben meg ugyanazt a jókora mennyiséget tudják a fejhallgatóba pumpálni.
Hifisták nem szeretik ha valami olyan tekergetni/bekapcsolgatni való gomb van az adott ketyerén, ami valamilyen módon befolyásolja a hangot (hah…! egy hangszínszabályzó, távozz tőlem Sátán…!) de a ZEN CAN-on lévő két lehetőség az xBass és a 3D Matrix igen finoman és ízléssel működik, az xBass éppen csak hozzátesz egy minimális súlyt a mélyekhez, a kiemelést a magasabb frekvenciák felé haladva egyenletesen csökkentve. Ez a beállítási lehetőség nem ugyanaz, mint mondjuk egy dobhártyaszaggató megabass kapcsoló az olcsóbb minihifiken, ahol az ember szeme is a dobütésre rezonál ha bekapcsoljuk… a 3D Matrix pedig kifejezetten jót tesz rengeteg felvétellel, közelebb kerül a hang a hangfalas hallgatási élményhez, kicsit zártabb, de pontosabban pozícionált térben szólal meg a zene, bármiféle negatív mellékhatás nélkül. Aki kíváncsi az effektek mérhető hatására, az ebben a tesztben megtalálja a keresett információt: https://www.headphones.com/blogs/news/ifi-zen-can-and-zen-dac-signature-edition-review A Zen Can-t HD6XX-el meghallgatva azt lehet mondani, hogy tényleg nagyon jó páros – 6 dB Gain-en a potmétert alig feltekerve bőven elegendő hangerőt biztosított. Az xBass bekapcsolása torzítás nélkül helyére billentette a HD6XX mélyeit – előkerült a szubbasszus tartomány, és feszesebb lett a basszus hangzás. Ezen felül a 3D Matrix effekt bekapcsolása pedig kinyitotta a HD6XX kissé szűkös terét – egyúttal picit emelt a magasakon, ami a 3D effektus önálló használata esetén nekem kicsit sok volt, de a basszus kiemeléssel együtt arányos és üdvözítő hatású.
Ellenpróbaként eltávolítva az új iPowerX tápegységet, és visszarakva a régit, a hang veszített a varázsából laposabb és unalmasabb lett, igaz nem drámai mértékben, de jól hallhatóan.
Az iPowerX legjobban (ebben a rendszerben) a Paul Pang V6 USB kártya külső táp bemenetén teljesített, ahol első hallásra nyilvánvaló volt a különbség, milliárdnyi új részlet jött elő a zenékből úgy, hogy közben ez egyáltalán nem okozott túltengést/túlzott megterhelést zenehallgatás közben, ugyanis a részletek növekedése mellett jóval simább és nyugodtabb lett a kapott hang, bársonyos magas és közép tartománnyal.

Konklúzió – jó áron elég jót

A ZEN CAN jó szívvel ajánlható, ha valaki minőséget keres elérhető áron, az ereje és a hangja predesztinálja erre a posztra. Bónuszként még jól és stílusosan is néz ki, elvileg a család nőnemű tagjai sem fognak sokat berzenkedni ellene, ami nem egy elhanyagolható tényező néhány sorsüldözött hifistánál.
Rengeteg csatlakozási lehetőség, ami szintén nem egyértelmű dolog ebben a kategóriában és az xBass/3D Matrix is remekül működik, negatívumok nélkül.
Az új iPowerX szintet lépett az előző szériához képest, jóval kifinomultabb, és jobb hangot ad, igaz jóval drágább is.
Megéri megvenni?
Erre csak azt lehet mondani, meg kell hallgatni és úgy dönteni, hogyan teljesít a saját rendszerünkben, de egy próbát biztosan megér.

Specifikációk

ZEN CAN

Bemenetek:4,4 mm- es Pentacon
RCA L / R Socket SE
3,5 mm-es Jack SE
4,0 V névleges @ 0dBFS, 24 kOhm
2,0 V névleges @ 0dBFS, 1 MegaOhm 1,0 V névleges @ 0dBFS, 1 MegaOhm
Max. Kimenet:Szimmetrikus> 15,1 V / 385 mW (@ 600 Ohm)> 11,0 V /1890 mW (@ 64 Ohm)
SE (Single Ended)> 7,6 V / 196 mW (@ 300 Ohm)
> 7,2 V / 1600 mW (@ 32 Ohm)
THD & N:Szimmetrikus
SE (Single Ended)
<0,0007% (4 V kimenet, 600 Ohm, 1 kHz)
<0,006% (@ 100 mW / 1,27 V 16 Ohm)
SNR:Szimmetrikus
SE (Single ended)
> 120dBA (@ 15,2V)
> 118dBA (@ 7,6V)
Max. Bemenet:Szimmetrikus
RCA
3,5 mm
7.4V RMS
3.8V RMS
1.92V RMS
Nyereség:0dB, ​​6dB, 12dB és 18dB
Frekvencia válasz:20Hz – 20kHz (+ 0dB / -0,03dB)
Energiafelhasználás:Nincs jel
Max jel
~ 5W
~ 13W
Bemeneti feszültség:DC 5V / 2,5A
AC 100 -240V
50 / 60Hz
Méretek:158
x 117 x35 mm 6,2 “x 4,6” x 1,4 “
Nettó tömeg:515 g (1,14 font)

iPower X

Bemenet100–240 VAC (50–60 Hz / 1,5 A)

(UK / USA / EU / AU cserélhető)
Kimenet5V / 3.0A, 9V / 2.5A, 12V / 2.0A, 15V / 1.5A
Kimeneti dugó3,5×1,35 mm; 4,0×1,7 mm; 4,8×1,7 mm;
5,5×2,1 mm; 5,5×2,5 mm-es fordított polaritású csatlakozó (fehér)
Zajpadló~ 1uV
Méretek95 (L) 5O (W) 43 (H) mm
Súly195 g (0,43 font)

Zen Can - Erő és kifinomultság egyben, ha valaki jó áron, jó hangot szeretne annak tökéletes választás a ZEN CAN. iPowerX - Szintlépés a régi verzióhoz képest, mind kinézetben, mind minőségben.
4.6