Topping NX4 DSD akkus DAC és fejhallgató erősítő – első fecske

4.5
Kifinomult erő

Felütés – China in your hand

“Szóviccért ütök” :), mégis ez a cím jutott eszembe. Anno a porcelánnal azonosították Kínát a világban, ma már egyre inkább az elektronikai cikkekkel, többek között hifi eszközökkel.

A kínai hifi márkák térnyerése évek óta jól érzékelhető. Elkezdték a nyugati modellek tömeges, kétes minőségű másolásával, folytatták közép kategóriás minőségi készülékek piacra dobásával, és a tapasztalatokra építve mára kinőtt néhány kínai márka, mely képes saját tervezésű felső kategóriás hifi eszközöket felső közép kategóriás áron kínálni.

A régen a piacon levő, mára már elismert márkákká vált iBasso, Fiio, Cayin, Hiby, Dunu, stb… mellett az elmúlt években az egyik csomópont a Linsoul csoport lett, melyhez többek között a tavalyi év tribrid (dinamikus + rezgőnyelves + elektrosztatikus meghajtót tartalmazó) fülhallgató szenzációját jelentő Monarch és Clairvoyance füleseket is jegyző Thieaudio is tartozik. A másik nagy csoport a Shenzen Audio. Övék többek között a Gustard, SMSL márkák, és a jelen tesztben szereplő NX4 DSD DAC+fejhallgató erősítőt jegyző Topping is. A Topping hazai képviseletét felvállalta a Muzix Kft., így végre hazai garanciával elérhetőek termékei.

Külsőség, belsőségek – Fat Boy Slim

A Topping NX4 DSD kicsi, elegáns, műanyag keretes dobozban érkezett.

Én a képeken is látható fekete verziót kaptam tesztre, de elérhető ezüst színben is. A lekerekített szélű lapos design ismerős lehet az iFi Hip Dac-ról, de az NX4 DSD jelent meg korábban. A Hip Dac-nál kevésbé széles, és vékonyabb – jól elfér kézben, és telefon mögé is jól illeszkedik. A kidolgozás kiváló minőségű – alumínium ház, a csiszolt felületek fogása jó, nincsenek éles szélek, súlya éppen nem sok.

Bőséges kiegészítő szettet mellékelnek hozzá – mindent, ami a napi telefonnal együttes és PC-s használathoz szükséges:

  • USB-C – mikro USB kábel, mikro USB – mikro USB kábel, USB A – micro USB kábel
  • szilikon lap a telefon és az NX4 DSD közé, szilikon rögzítőpántok, és 3M öntapadós, tépőzáras rögzítő tappancsok, annak aki, nem akar szilikon pántokat használni.

Előlapján kapott helyet a normál 3,5″ jack fejhallgató kimenet, egy 3,5″ jack kombinált vonal szintű kimenet/bemenet, két állású (0 / 8,8dB) gain kapcsoló, basszus kiemelés ki/bekapcsolója és a hangerő szabályzó. A hangerő szabályzó finoman jár kellő ‘ellenállással’, pontosan állítható vele a hangerő. Érzékeny fülhallgatóval is csak egészen elenyésző hangerőn tapasztaltam balansz eltérést. A hátoldalon helyezték el külön-külön mikro usb hang bemenetet és töltő bemenetet.

DAC + fejhallgató erősítőként használva 7-8 órát bírt az NX4 DSD, azaz egy teljes napon keresztül kiszolgálja az embert, egyúttal nem merítve a telefont. Csak a fejhallgató erősítő részt igénybe véve több napos üzemidőt ígérnek.

Az NX4 DSD-t az igen népszerű ESS ES9038Q2M mobil dac köré építették. Hivatalos oldalon nem publikálták, de a Drop.com-on megtaláltam az analóg rész felépítését is: OPA1652*3+OPA2140+OPA1688*2 – korrekt. Az eszköz mért értékei (THD+N, SINAD, stb…) igen jók, lásd https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/review-and-measurements-of-topping-nx4-dsd-dac-and-portable-headphone-amplifier.3507/, mely jó előjel, de majd a Hangzás részben bemutatjuk, hogy mennyire tükröződik ez a hang minőségében.

A legfontosabb kulcs paramétereket kiemelve:

  • támogatott formátumok: PCM maximum 32 bit/768 kHz, DSD256 (DoP), DSD512 (natív)
  • a kimeneti impedancia 0,9 Ohm, így ultra érzékeny fülhallgatók hangzását sem tolja el semmilyen irányban
  • kimenő teljesítmény csatornánként 293 mW 32 Ohm , és 114 mW 300 Ohm esetén!

Hangzás – barátságos Sabre hang

DAC + fejhallgató erősítő – összehangolt páros

Az NX4 DSD-vel kapcsolatban elsőként talán a fekete háttér tűnt fel – semmilyen háttérzajt nem hallottam érzékeny fülhallgatóval (oBravo Cupid) sem. A dinamikára nem lehet panasz – jól szemlélteti pl. Aphex Twin – T69 Collapse számában a gyors, pattogó basszus alap megszólalása. Dinamika terén a kategóriáján belül a jobbak közé tartozik, bár az E1DA 9038S-től és Lotoo PAW S1-től elmarad.

Felüdülést jelentett, hogy a sok más Sabre chip-es DAC esetében tapasztalt fémességnek (Sabre glare) nyomát sem tapasztaltam. Az NX4 DSD hangja nagyon kiegyensúlyozott. Mélyre (30 Hz alá) lemegy, és a magas tartomány felső széle sem konyul le. Mindezek mellett nagy érték, hogy nem színez, nem emel ki egyes tartományokat. Az újabb mobil Sabre chipek pl. a 9281C PRO, és az erre épülő Zorloo Ztella esetében ez nem volt elmondható. Feszes, de határozott közép mély kiemelése miatt egyes zenei stílusokkal nem alkotott ideális párost.

Az NX4 DSD hangolás terén mintaértékű – feszesek a mélyek, és nem nyúlnak bele a középtartomány aljába, a közepek hitelesen szólalnak meg, és kellően frissek, csillogóak, de egyáltalán nem harsányak a magasak. Határozott, feszes mélyeket produkál, ennek szemléltetésére elegendő pl. Madonna Rain vagy Groove Armada Suntoucher című számát meghallgatni. Az énekhangok hiteles hangszínnel szólaltak meg – Kenny Rankin – Round midnight és Meiko – Zombie feldolgozása is ezt erősítette meg. Kellemes volt rajta, és nem esett szét a Brandt Brauer Frick trió sokféle hangszert és komplex hangszerelést, valamint keverést felvonultató, Echo című albuma is. A hangolás és a 0,4 Ohm alatti kimenő impedancia előnye, hogy nem válogatós a párosítandó fül/fejhallgatók terén. Erőtartományán belül mindenevő.

A zene és élő előadások kis nüansznyi finomságait képes megmutatni az NX4 DSD, de ez nem meglepő egy ES9038Q2M chipet használó korrektül megépített DAC esetén. Viszont a részleteket a mai trendekkel ellentétben szerencsére nem ‘vágja az arcunkba’, amitől hosszan hallgathatóvá válik. Hangzása abszolút nem hideg, kemény – meglepően simulékony Sabre DAC-hoz képest.

A hangszerek elkülönítése jó, szépen követhetőek külön-külön is az egyes hangszerek – elég Steely Dan-től a Do it again-t vagy Yosi Horikawa-tól a Letter című számot meghallgatni. Megfelelő fülhallgatóval (pl. Simphonio Dragon 3) a hangok a fejen kívül szólalnak meg. Ugyanezen számoknál maradva jól hallható, hogy a sztereó szétválasztás remek, a tér szélessége átlagon felüli, mélysége kicsit korlátos. Többek között ennek és a gyors lecsengésnek köszönhető a megszólalás helyenként kicsit intim jellege.

Az akkus táplálásnak köszönhetően az NX4 esetében nem szembesültem azzal, hogy a stabilabb/erősebb PC-s USB táplálás miatt PC-n jobban szólna a DAC.

Teljesítmény – Sennheiser HD650/HD6XX nem akadály

Legtöbbet a nagyon hiteles, kiegyensúlyozott hangolású Simphonio Dragon 3-al hallgattam, hogy a hangja karakterét meg tudjam ítélni. Ezt követte a HD6XX, és a pozitív meglepetés – High gain módban 11 óránál erőlködés nélkül elegendő hangerővel szólalt meg az NX4-en a HD6XX. Természetesen nem tudott versenyre kelni komolyabb dedikált asztali fejhallgató erősítőkkel, de mobil eszközhöz képest nagyon szépen és kellő dinamikával meghajtotta a fülest. Jelentősen drágább eszközökkel hallottam még feszesebb, ütősebb basszust a HD6XX-en (pl. a Daft Punk – Get Lucky-ban), de a megszólalás teljesen egyben volt az NX4-en is. Extrém nehezen hajtható fejhallgatók kivételével a fejhallgatók többségének korrekt meghajtásához elég az erő benne.

Basszus kiemelés – szubbasszusok előnyben

Az NX4 DSD-t felvértezték basszus kiemelés funkcióval is. A kiemelés mértéke kb. 2-5 dB közel egyenletesen emelkedik nagyjából 300 Hz-től lefelé – a fókusz a szubbasszus tartományon van, ami üdvözítő. A megemelt basszustól nem válik mosottá, túltelítetté, torzítottá a hangzás, így jól használható basszus-szegény fejhallgatók esetében. A HD6XX-en is kipróbáltam – itt a közép mély tartomány nekem kicsit már sok volt néha, de a szubbasszusoknak igen jót tett pl. a Massive Attack – Angel-ben. A kiemelés megoldása, hatása nagyon hasonló az iFi Zen CAN-ben alkalmazotthoz, mely sokkal jobb, mint amit az iFi a korábbi eszközeiben használt.

Fejhallgató erősítő – önállóan is megállja a helyét

Az NX4 DSD vonal szintű kimenete bemenetként is funkcionál, így pl. egy telefonnal vagy hordozható zenelejátszóval fejhallgató erősítőként is használható. Fejhallgató erősítőként használva ugyanazokat a hangzás jellemzőket tapasztaltam, mint a DAC-AMP üzemmódban.

Az iBasso DX160-amhoz kötve a hangzás kissé kevésbé légies, viszont teltebb lett. Itt is visszaköszönt a már korábban említett természetes megszólalás. Ezek alapján az NX4 DSD fejhallgató erősítőként jó páros lehet megfelelő beépített DAC-al rendelkező telefonokkal, és kisebb teljesítményű hordozható USB DAC-okkal, lehetővé téve akár 300 Ohm-os fejhallgatók korrekt meghajtását is a mindennapokban, úton-útfélen.

Összehasonlítás – ütésváltás

A Lotoo PAW S1-el ellentétben az NX4 DSD nem támogatja az MQA renderinget, és nincsen szimmetrikus kimenete, viszont nagyon természetes, kiegyensúlyozott hangjával, és erőteljes fejhallgató-erősítő szekciójával eltérő karakterű (kissé visszafogottabb, intimebb), de hasonló minőségű hangot produkál. Akkus működése révén sokkal kevésbé érzékeny a telefon által biztosított tápellátásra, és kifinomult basszus kiemelésével száll versenybe a PAW S1 választható EQ effektjeivel. Szerintem a PAW S1 ma az egyik, ha nem a legjobb hordozható USB DAC, így beszédes hogy érdemben összehasonlítható vele az NX4 DSD, még ha alul is marad.

Értékelés – van ereje a lemenő napnak

Az ES9038Q2M és a rá épülő eszközök már viszonylag régóta piacon vannak, de a Topping NX4 DSD is jó példa rá, hogy bár MQA támogatást és szimmetrikus kimenetet nem kínál, de még mindig versenyben van az újabb chipeket használó mobil megoldásokkal hangminőség terén. Aki a légies megszólalást és tágas tér leképezést preferálja, azok számára talán túl intim a hangzása, de az NX4 DSD kiegyensúlyozott, természetes, hosszan hallgatható hangja sokak számára lehet megfelelő választás fül és fejhallgatók széles spektrumához.

A Topping NX4 DSD-t a Muzix Group Kft. a Topping márkaképviselet bocsátotta rendelkezésre a teszthez.

5% kuponkód https://muzix.hu – Futureware-5%

Az ES9038Q2M és a rá épülő eszközök már viszonylag régóta piacon vannak, de a Topping NX4 DSD is jó példa rá, hogy bár MQA támogatást és szimmetrikus kimenetet nem kínál, de még mindig versenyben van az újabb chipeket használó mobil megoldásokkal hangminőség terén. Aki a légies megszólalást és tágas tér leképezést preferálja, azok számára talán túl intim a hangzása, de az NX4 DSD kiegyensúlyozott, természetes, hosszan hallgatható hangja sokak számára lehet megfelelő választás fül és fejhallgatók széles spektrumához.
Pro
Kiegyensúlyozott, részletes, természetes hang
Potens, önállóan is használható fejhallgató erősítő szekció, akkus működés
Jól használható, minőségi basszus kiemelés
Kontra
Nem támogatja az MQA renderinget
Nincs szimmetrikus kimenet
4.5
Kifinomult erő