Mee Audio Pinnacle P1 fülhallgató teszt – a titkos favorit

A Mee Audio P1 legnagyobb értéke (számomra) az, hogy a magas részletesség nem ment a hosszan hallgathatóság és a természetes hangszer hangok rovására. Kellően erős (dedikált) forrással életre kel a fülhallgató, és dinamikusan, életszerűen képes megszólaltatni szinte bármilyen zenei stílusú, komplex zenét. Hip-hop rajongók és holografikus tér fetisiszták kivételével mindenkinek érdemes egy próbát tennie vele, mert 70.000 Forint körüli áron ilyen kifinomult, életteli in-ear hangzást ma is nehezen talál az ember. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy nem a meghajtók száma, hanem a meghajtók megfelelő alkalmazása tesz egy fül/fejhallgatót kiemelkedővé.
Pro
Nagyon részletes, kiegyensúlyozott, dinamikus, mégis légies hangzás
Élethű, természetes hangszer- és énekhangok
Nagyon kényelmes
Kontra
Tér mélység érzékeltetés enyhén korlátos
4.4
Értékelés

A kaliforniai Mee Audio elsődlegesen zenészeknek szánt fülhallgatókat gyárt, de 2014-ben elhatározták, hogy készítenek egy audiofilek számára is izgalmas hangolású stúdió fülhallgatót. Két év munka után 2016-ban jelent meg a Mee Audio Pinnacle P1, és nagyon jó szakmai és felhasználói review-kat kapott. Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a fülhallgatót, melyre most lett módom azáltal, hogy a Mee Audio hazai képviseletétől a Muzix Group-tól megkaptam tesztre.

Az utóbbi években a fülhallgatók világában az egyre több, többnyire különböző technológiát (dinamikus, rezgőnyelves, planár, elektrosztatikus meghajtó) felvonultató fülhallgatók váltak trendivé a maximális elérhető részletességre törekedve. Ez azonban nehéz műfaj – még azonos típusú meghajtók esetén sem könnyű a passzív vagy aktív keresztváltókkal, szűrőkkel egységes, kiegyensúlyozott hangzást elérni, nem hogy hibrid meghajtókkal. Több év kellett, mire valóban egységes hangzású hibridek jöttek ki.

Mindezeket azért tartottam fontosnak elmondani, mert idén mintha változás lenne e téren – a nagy kínai gyártók elkezdtek csúcskategóriás, egy dinamikus meghajtós fülhallgatókat piacra dobni. A Moondrop Illumination, Dunu Zen is ezek közé sorolható. A Pinnacle P1 megallgatása ismét időszerűvé vált – hogyan állja az idők tesztjét ez az egy dinamikus meghajtós fülhallgató.

Külsőségek, belsőségek, specifikáció, kényelem – finom elegancia

A fülhallgató formája egy golfütőre hasonlít leginkább. Kézzel csiszolt, cink ötvözetes, selyem fényű fém házban helyezték el a 10 mm-es réz borítású alumínium dinamikus meghajtót.

A fülhallgató tömege mindössze 10 gramm, kábellel együtt is csak 29 gramm. A kiváló formának és a kis tömegnek köszönhetően rendkívül kényelmes a viselete – órákon át volt a fülemben úgy, hogy nem tűnt fel. A kábel cserélhető – standard MMCX csatlakozóval látták el a házat, mely stabil kapcsolatot biztosít.

A ház belső kialakítása során speciális akusztikus diffúzort alkalmaztak a nem kívánt magas frekvenciás rezonanciák kiszűrése érdekében – megelőlegezve mondhatom sikerrel.

A P1 specifikáció szerinti frekvencia tartománya: 20-20.000 Hz. Impedanciája 50 Ohm, érzékenysége 96 dB. Utóbbi adatok magukért beszélnek – a P1 kimondottan nehezen hajtható fülhallgató, melyre részletesen kitérek a hangzás bemutatásánál.

Csomagolás és mellékelt kiegészítők – all in

A P1 elegáns dobozban érkezett, melyben a fülhallgatók, kábelek és fülpárnák mellett egy mágnesesen záródó bőr tok is helyet kapott. Láthatóan nem spóroltak a körítésen.

Két mmcx kábelt mellékelnek a P1-hez: egy ezüst borítású OFC réz kábelt és egy mikrofonos egyszerűbb réz kábelt – mindkettő 90 fokos normál 3,5″ jack dugóval szerelve. Az OFC kábel sűrű szövésű 4 eres, kellemes puha borítású műanyag szigeteléssel. Nem igazán hajlamos a gubancolódásra. Kellemes viselet, és szerencsére csak nagyon enyhe kábelzajt tapasztaltam kültéri használatkor, mozgáskor. A cserélhető kábel és a standard mmcx csatlakozás előnye, hogy az egyre elterjedtebbé váló szimmetrikus csatlakozáshoz csak egy plusz kábel beszerzése szükséges. A forgalmazónál elérhető Mee Audio szimmetrikus kábel is.

Fülpárnák terén is bőséges a kínálat: hagyományos harang formájú szilikon párnák mellett kettő-és három lamellás szilikon párnákat és Comply T200 memóriahabos párnákat is adnak a fülhallgatóhoz.

Hangzás – harmónia a részletekben

Essünk túl a nehezén – a P1 nehezen hajtható fülhallgató, jó minőségű forrás kell hozzá. Rádugtam a Poco F1 telefonomra, melynek beépített DAC-ját támogatja az USB Audio Player Pro. Hangerő még csak lett volna éppen elég, de a hangzás mosott volt. Gyorsan továbbléptem az iBasso DX160-ra, és minden a helyére került 🙂

A P1 hangja alapvetően kiegyensúlyozott, enyhe U (W?) hangolású, és mind a mélyek, mind a magasak terén elég szép kiterjesztéssel bír. A fórumokon a basszusa megítélésével kapcsolatban elég nagy volt a szórás. Egyesek égbe emelték, mások dicsérték, de keveselték. Az én tapasztalataim alapján ez nagyon függött attól, hogy milyen párnát, forrást és kábelt használtunk a P1-el. A szilikon párnákkal a P1 hangja kissé magasba hajló volt nekem, viszont a Comply memóriahabos párnát ideális párosnak éreztem – kiegyensúlyozta a P1 hangját. Ezzel a párnával és dedikált dac-al illetve hordozható lejátszóval abszolút volt elég basszus, ráadásul a részletes, feszes fajtából. Az Internet-en a P1 frekvencia görbéjére rákeresve nem lepődünk meg a hallottak alapján: https://reference-audio-analyzer.pro/en/report/hp/mee-pinnacle-p1.php#gsc.tab=0

A közép mélyek kiemelése nyilvánvaló, de szerencsére nincs éles levágás a szubbasszusok irányában. Elég meghallgatni a Massive Attack – Angel című számát, vagy James Blake-től a Limit to your love-ot, hogy konstatáljuk van ennek elég mélye, csak ki kell csalogatni belőle. A közép mélyek enyhén gazdagabbak, teltebbek az átlagosnál – ezt lehet hallani pl. Marcus Miller Mr. Clean című számában az elektromos basszusgitár futamok esetében is. A gyári kábeltől ne várjunk szubbasszus dübörgést, de egy jó minőségű OCC réz kábel kissé eltolja a hangsúlyt a mélytartomány és a közepek felé, a részletesség elvesztése nélkül – az oBravo Cupid-om OCC Litz réz kábelével ezt abszolút megtapasztaltam. A szubbasszus orientált elektronikus és modern (pl. hip-hop) zenék kivételével bőven elegendő basszust kapunk a gyári, ezüstözött OFC réz kábellel is. A basszusok és a megszólalás részletező képessége kiváló – Photek – The hidden camera esetében is az ütőshangszerek minden kis részlete jól kivehető, követhető volt a lüktető basszus alap mellett.

A P1 középtartománya nagyon részletes és igen természetes a megszólalása. Paco De Lucia, John Mc Laughlin, Al Di Meola fantasztikus koncert felvételén (Friday Night in San Francisco) a gitárok hangja feszes, gazdag, a húrok minden kis rezdülése jól hallható. Ugyanezt tapasztaltam a hányattatott sorsú zseniális magyar gitáros Szabó Gábor Femme Fatale lemezéről a Zingaro című szám hallgatása közben is. Az énekhangok terén nem válogatós a P1 – női és férfi ének is igen élethűen szólal meg rajta – Livingston Taylor – Isn’t she lovely jut eszembe elsőként. Marta Lindo – Cielito Lindo című felvétele kiváló példája annak, hogyan szólaljanak meg a magas női hangok részletesen, élettelin, mégis harsányság nélkül. A magas tartomány szintén nagyon részletes és légies a P1-en. A húros hangszerek, első sorban hegedűk nagyon jól állnak a P1-nek. Rachel Podger Vivaldi előadása energikus és magával ragadó. Az akusztikus hangszerek, többek között a zongora hangja, hangszíne általánosságban nagyon életszerű a P1-en. A megszólalás gyors, feszes és dinamikus. Egy téren éreztem enyhe kompromisszumot a P1 hangjában – a felütések néhol kissé lekerekítettek – a zongora leütések keménysége, hegedűk helyenkénti karcossága hiányzott kissé. Mindezeket azonban csak kötözködésnek érdemes tekinteni, mert a hiányolt finomságokat 2-5-szörös árú fülhallgatóknál tapasztaltam meg.

A P1 tere átlagon felüli. A hangszerek a fejen kívül széltében jól elhelyezve szólalnak meg, és a hangszerek elkülönítése kiváló. A hangzásnak van mélysége is, ha nem is hatalmas – az ISHQ nevű olasz ambient előadó Optik című száma jól megmutatja ezt (szerintem az egyik legjobb imaging teszt). A felvételen a hangok átlósan haladva elhalnak a távolban. A P1-en a bal-jobb mozgás szépen kivehető, a mélységben haladás, távolban eltűnés kicsit kevésbé érzékelhető.

Értékelés – ma is csúcs

A Mee Audio P1 legnagyobb értéke (számomra) az, hogy a magas részletesség nem ment a hosszan hallgathatóság és a természetes hangszer hangok rovására. Kellően erős (dedikált) forrással életre kel a fülhallgató, és dinamikusan, életszerűen képes megszólaltatni szinte bármilyen zenei stílusú, komplex zenét. Hip-hop rajongók és holografikus tér fetisiszták kivételével mindenkinek érdemes egy próbát tennie vele, mert 70.000 Forint körüli áron ilyen kifinomult, részletes, életteli in-ear hangzást ma is nehezen talál az ember. Ismét bebizonyosodott számomra, hogy nem a meghajtók száma, hanem a meghajtók megfelelő alkalmazása tesz egy fül/fejhallgatót kiemelkedővé.

A Mee Audio P1-et a Muzix Group Kft. az Mee Audio márkaképviselet bocsátotta rendelkezésre a teszthez.

5% kuponkód https://muzix.hu – Futureware-5%