Audiofil Android 2. rész – USB Audio Player Pro – Tidal, MQA, hálózati zenelejátszás, EQ és egyebek

Átvezetés

A cikksorozat előző részében áttekintettük az Android által kínált lehetőségeket és korlátokat és a legelterjedtebb zenelejátszó alkalmazásokat.

A cikk végén említettem, hogy az USB Audio Player Pro vagy leánykori nevén UAPP nem véletlenül lett audiofil körökben kvázi standard, amit még a mobil USB DAC gyártók is ajánlanak. Nézzük meg kicsit mélyebben mit is kínál ez a szoftver.

Kivonatoljuk az előző részben ide vonatkozó szakaszt. Ez volt az első olyan lejátszó, mely megkerülte az Android újramintavételezését, közvetlenül meghajtva az audio hardvert saját driver-en keresztül. Az UAPP néhány problémás eszköztől eltekintve szinte az összes USB audio DAC használatát támogatja.

https://www.extreamsd.com/index.php/technology/usb-audio-driver

Ráadásul néhány éve már képes a telefonok és Android alapú zenelejátszók egyre bővülő körének beépített nagy felbontású DAC-ját is közvetlenül meghajtani (Internal Hires Audio Driver) A támogatott eszközök listája itt érhető el: https://www.extreamsd.com/index.php/hires-audio-driver

Ha tehát az USB DAC-unk vagy a telefonunk beépített DAC-ja támogatott eszköz az UAPP által, akkor semmi nem áll útjában a nagy felbontású, bit-perfect zenelejátszásnak a telefonunkon. Ez nagyon nagy érték szerintem manapság, mert a telefonunkat szinte mindig magunknál tartjuk, 64, 128 vagy több RAM, és főleg SD kártyás memória bővítés esetén rengeteg albumot magunkkal tudunk vinni veszteség mentes FLAC formátumban, és a nagy felbontású hálózati zenelejátszást kínáló Tidal és a Magyarországon sajnos még nem használható Qobuz WIFI hálózaton vagy 4G, 5G mobil hálózaton folyamatosan elérhető.

A telefon belső DAC-jának támogatása és a beépített kvázi UAC2 driver már nagy érték, de milyen lehetőségek teszik igazán egyedivé az UAPP-ot?

Kezdjük a Tidal, Qobuz, Google Music, Shoutcast radio támogatással

Az UAPP-ban az egyes előfizetésekhez tartozó account-jaink adatait felvéve ezek a streaming szolgáltatások az UAPP-on keresztül elérhetővé válnak. Miért jó ez nekünk?

 • Mert a szolgáltatások gyári app-jai az Android standard driver-én keresztül átesnek a felesleges újramintavételezésen (ezzel bukva a bitperfect lejátszást), míg az UAPP-on keresztül bitperfect a lejátszás, és
 • Egységes felületen keresztül tudunk keresni a saját eszközünkön tárolt zenék és az online streaming szolgáltatók zenéi között (mindössze a programon belül működési módot váltva).

A Tidal lejátszás támogatás, ha jól emlékszem 1-2 EUR díj ellenében aktiválható.

MQA támogatás

Az UAPP egy szintén néhány EUR díjért megvásárolható bővítménnyel támogatja az MQA lejátszást, konkrétan az MQA kicsomagolást. Ennek segítségével maximum 24bit 96 KHz minőségben élvezhetők telefonon is a HiFi előfizetéssel elérhető Master minőségű felvételek. Azaz egy UAPP által támogatott telefon vagy telefon + USB DAC bitperfect Tidal MQA lejátszóvá válik 🙂

Hálózati zenelejátszás támogatása

Az UAPP kiterjedt hálózati zenelejátszást támogató funkcionalitással rendelkezik.

UPnP/DLNA

Bekapcsolható UPnP/DLNA renderer üzemmód, így az UAPP-ot futtató eszköz a lejátszók számára megjelenik mint hálózati audio végpont. Mit jelent ez – egy másik hálózati eszközön tárolt zenéinket meg tudjuk szólaltatni az UAPP-ot futtató eszközön, pl. egy másik telefonról vagy tabletről vezérelve. Akár azt is megtehetjük, hogy este hazaérve rádugjuk a hifi rendszerünk USB DAC-ját a telefonra, és máris az otthoni rendszerünkön szól a zene. Csak ne hívjanak közben minket 🙂 Itt is érdemes megemlíteni, hogy a már nem használt 5.0 vagy magasabb verziószámú, OTG-t támogató Android eszközeink új életre kelhetnek ilyen módon, és akkor még a hívástól sem kell tartani. Több kedves ismerősöm használja pl. Nvidia Shield-en USB DAC-al hálózati zenelejátszásra az UAPP-ot.

Az UPnP/DLNA funkcionalitás nem merül ki ennyiben, az UAPP ugyanis UPnP/DLNA szerver üzemmódba is kapcsolható, azaz az eszközön tárolt, a zenei könyvtárba bekerült, felindexelt zenék elérhetővé tehetők más, UPnP/DLNA kompatibilis hálózati eszköz számára.

Zenelejátszás hálózati helyekről

Amikor a zenegyűjtemény elkezd terebélyesedni, akkor előbb-utóbb már nem akarunk mindent notebook-on no pláne telefonon vagy SD kártyákon magunkkal hurcolni. Jellemzően egy szerveren vagy annak kinevezett gépen vagy egy NAS-on táruljuk a zenéket.

Az UAPP lehetővé teszi Samba V1, V2, V3 szerinti hálózati megosztásokon tárolt zenék elérését és lejátszását. Én egyébként ezt a megoldást preferálom, mert ilyen esetben a konkrét zene fájl adatként utazik a hálón keresztül.

Ezen túl lehetőség van FTP szerverek és WebDAV megosztások rögzítésére az UAPP-ban, így zenegyűjteményünk akár otthonunktól távol is elérhetővé tehető az UAPP-ot használó lejátszó számára. Ehhez az kell természetesen, hogy a pl. NAS-on tárolt zenetárunkat kinyissuk az Internet felé. Én Synology NAS-t használok, azon ez könnyedén beállítható és biztonságosan használható.

Zenei könyvtár kezelés

Szinte meg sem kellene említeni, hogy a rendszer a fájl könyvtárak szerinti keresés mellett támogatja az eszközön tárolt zenék indexelését, és zeni könyvtárba szervezését, tag-ek/címkék szerinti rendezést és keresést. Mindezt mára nagyon elegánsan teszi. Vannak Előadó, Album előadója, Album, Lejátszási lista, Számcím, Stílus és Zeneszerző nézetek.

Az UAPP a Google Material design-t alkalmazza. A lejátszó háttérszíne az albumborító színeihez illeszkedő színre vált – nagyon szép, elegáns és áttekinthető a felület.

Gapless lejátszás, támogatott formátumok

Az UAPP támogatja a gapless lejátszást. A támogatott formátumok köre szinte minden ma használatos típusra kiterjed: DSD direkt és DoP lejátszás, FLAC, MQA, APE, MP3,… formátumok mind támogatottak, 16 bit 44,1 KHz-től, 32 bit 384 KHz felbontásig.

Equalizer Pluginek

Az UAPP-hoz elérhető két, teljesen eltérő megközelítésű fizetős equalizer plugin néhány EUR áron. A közös bennük, hogy a professzionális VST plugin-eket készítő Toneboosters termékei.

Toneboosters MorphIT

Ez a plugin a Sonarwork Reference-hez hasonlóan a fül/fejhallgatók bemért frekvencia görbéje alapján lehetővé teszi, hogy valamilyen cél frekvencia görbéhez igazítsuk a fejhallgatónk hangzását. A felület nagyon egyszerű:

 • ki kell válasszuk a fül/fejhallgatónkat (amennyiben az a 300 feletti támogatott fejhallgató között van (A támogatott fülesek listája itt érhető el: https://www.toneboosters.com/tb_morphit_v1.html)
 • meg kell adnunk a célt, ami lehet egy cél frekvencia görbe vagy egy másik fejhallgató frekvencia lefutása.
 • Be kell állítanunk a korrekció mértékét – nekem eddig 30 és 70 százalék körüli értékek váltak be az AIAIAI TMA-1 párnája miatt letompított magasainak szintre hozatala, és a HD6XX HARMAN görbéhez igazításával a mélyeinek korrigálásakor (mélyközép le, szubbasszus fel, ezáltal feszesség emelése).
 • valamint a Gain-t és Limiter-t.

A plugint folyamatosan fejlesztik. Eleinte célként más fejhallgatók mellett csak a stúdió lapos görbe volt kiválasztható. Mára támogatott a Harman fejhallgató és IEM célgörbe, Diffuse field hangolás – ugye Etymotic? 😉 is. Emellett a bemért, elérhető fejhallgatók köre is folyamatosan bővül az ingyenes frissítésekkel. Ha valaki megvette a plugin-t, az UAPP frissítéseivel automatikusan kapja a plugin frissített verzióját is.

A plugin hangminősége szerintem igen jó. A Sonarworks Reference szintjét nem éri el, viszont jóval olcsóbb, és a fent leírtaknak megfelelően sokkal sokrétűbben használható

 • a Reference eleve nem érhető el Android-on – az ilyen irányú TrueFi szoftver kísérletük hamvába halt, de érdeklődők itt érhetik el az utolsó verziót saját felelősségre: https://sonarworks-true-fi.en.aptoide.com/app és
 • mivel stúdió célokra készült, csak a teljesen kiegyensúlyozott stúdió hangzás célozható meg vele.

Toneboosters parametrikus EQ

Az UAPP-nak van beépített hagyományos equalizer-e, ami korrektül teszi a dolgát, de a Toneboosters Parametric EQ plugin jóval magasabbra teszi a lécet. Nevének megfelelően parametrikus equalizer. 1-6 filter kapcsolható be, és filterenként állítható

 • a filter típusa az Alap haranggörbétől (Analog Bell, Digital Bell) a Low Shelf, High Shelf, Low cut, High Cut lehetőségeken át akár kombinált funkciójú filterekig
 • a Frekvencia, a gain és a Q Factor (azaz a filter terjedeleme).

Mindezeken felül beállítható természetesen a master gain. Nagyon hasznos még, hogy a lejátszás közben bekapcsolható spectrum analyzer is. A beállítások korlátlan számú preset-ként elmenthetők.

A plugin hangminősége a tapasztalataim alapján kiváló. Az oBravo Cupid fülhallgatómra beállított, Oratory által készített Harman görbéhez igazítás paramétereivel szerintem fantasztikusan szól a fülhallgató.

A lejátszó gyorsmenüje

Jobb felül a keresés ikonjától balra levő ikonra nyomva nyitható meg a gyorsmenü, ahonnan

 • közvetlenül ki/bekapcsolható a bit-perfect lejátszás (equalizer használata esetén ki kell kapcsolni),
 • bekapcsolható és megnyitható a grafikus equalizer , parametrikus EQ, Morphit, Crossfeed és Balance beállítása, valamint
 • megnyitható a hardveres hangerő szabályozás.

Jövőkép, tervek

A program fejlesztője Davy nagyon segítőkész. Minden kérdésemre igen gyorsan válaszolt. Sajnos a Spotify támogatás elmondása szerint nem rajta múlik – a Spotify nem könnyíti meg, hogy legális módon beépítésre kerüljön zenelejátszókba 🙁 A jövővel kapcsolatos kérdésemre egy 🙂 kíséretében azt mondta, hogy rengeteg fejlesztési ötlete van, de a következő tervezett új funkció a Chromecast támogatás lesz.

A bemutatott funkciók és azok beállítás valamint az egyéb beállítások a bal felső sarokban levő szendvics menü gombbal, illetve a képernyő bal oldaláról befele csúsztatással érhetők el.

Beállítások

A bemutatott funkciók beállításai szerintem magukért beszélnek, ezért ezzel nem untatlak Titeket, csak a Settings menüpont egyes pontjain szaladok végig.

Internal audio driver

Itt az UAPP Hires audio driver-e kapcsolható be. Ha a telefonunk/eszközünk szerepel a támogatott eszközök listáján, akkor kapcsoljuk be a Hires audio drivert, mert a fent leírtakkal összhangban így az Android driver-ét megkerülve, nagy felbontású, bit perfect lejátszásra bírhatjuk az eszközünket. Ha új az eszköz, és nem szerepel a támogatott eszközök listáján, akkor írjatok Davy-nek – ha megoldható, akkor a következő frissítések egyikével beteszi az eszköz támogatását 🙂

System – rendszer alapbeállításai

 • Auto scan on startup – az audio könyvtárhoz kijelölt könyvtárakba időközben bekerült fájlokat automatikusan indexeli az UAPP indítást követően
 • Auto start on USB Dac attachment – USB DAC csatlakoztatásakor automatikusan elinduljon az UAPP
 • Pause on notification – üzenet érkezésekor álljon le a lejátszás, majd induljon újra
 • Pause on audio focus loss – más audio elindulásakor álljon le a lejátszás
 • Pause on unplug headphones – fej/fülhalgató kihúzásakor álljon le a lejátszás
 • Pause on bluetooth disconnect – bluetooth kapcsolat megszakadásakor álljon le a lejátszás
 • Release USB audio driver on Home – Fontos beállítás szerintem! Ha nem lépünk ki az alkalmazásból (háttérben tovább fut), akkor engedje el az USB drivert, már alkalmazás tudja használni azt. Pl. mikrofonos kábelt támogató USB Dac esetében jön nagyon jól.
 • Stop on task removal – a lezárás után ne folytatódjon a lejátszás – érdemes bekapcsolni.
 • Show release notes – frissítések összefoglalója jelenjen meg
 • Logging – ha az eszközzel gondunk van, akkor lehet szükséges
 • Dense network logging – ha az eszközzel gondunk van, akkor lehet szükséges

Internal Hires Audio – belső DAC beállításai

 • HiRes driver flags – A beállítások csak akkor lehetnek szükségesek, ha a készüléken probléma van a belső DAC-ot használó lejátszás esetén.
 • HiRes driver audio format – Auto-n kell hagyni. Egyéb beállítások csak akkor lehetnek szükségesek, ha a készüléken probléma van a belső DAC-ot használó lejátszás esetén.
 • Bit perfect mode – Off, On, When possible. Általában az utolsó beállítást használtam. Equalizer bekapcsolása esetén Off-ra kell állítani. A lejátszáskor gyorsmenüből is állítható.
 • Upsample – túlmintavételezés – javasolt kikapcsolni, hacsak a beépített DAC nem igényli
 • Buffer size – eddig még nem kellett módosítanom az alapértelmezett 400 millisec értéket
 • Use with Bluetooth output – beállítása esetén jobb minőségű jellel lesz’etetve’ a bluetooth transmitter

Android Audio – ha nincs más megoldás, marad ez

 • Play through Android – ha nincs USB DAC csatlakoztatva, akkor Android-on keresztül játsszon le. HiRes Audio Driver használata esetén ki kell kapcsolni.
 • Android sample rate – Android-on keresztüli lejátszásnál milyen órajelet használjon
 • Force 16-bit – 16-bites lejátszás erőltetése

USB Audio – külső USB DAC beállításai

 • Upsamle -újramintavételezés az USB DAC legmagasabb órajelére, nem javasolt a használata
 • Bit perfect mode – Off, On, When possible. Általában az utolsó beállítást használtam. Equalizer bekapcsolása esetén Off-ra kell állítani. A lejátszáskor gyorsmenüből is állítható.
 • DSD mode – DSD to PCM, DoP (DSD over PCM), Native DSD. A csatlakoztatott DAC által támogatott legjobb módot (lehetőleg Native DSD) kell választani.
 • High Quality DSD conversion – DSD to PCM esetén használható, ha a hardver bírja, nem recseg tőle a hang.
 • Limit sample rate – maximális mintavételezési frekvencia a DAC maximális mintavételezési frekvenciájához illeszkedve, ha szükséges, és nem megfelelő a No limit beállítás.

Library – zenei gyűjtemény beállításai

 • Display album artists in Artists – album előadójának megjelenítése az előadó mellett
 • Library tabs – az egyes szempontok pl. album, előadó, stb. szerinti nézetek/fülek ki/bekapcsolása
 • Android DB playlists – Android media adatbázis lejátszási listák megjelenítése
 • Android DB album art – Android media adatbázisban borító és képek keresése, ha a saját adatbázisban nincs
 • Ignore Path – különböző könyvtárakban tárolt, azonos albumban szereplő számok megjelenítése az albumnál. Ha a szám válogatás könyvtárakba is be van másolva, és a címkék nem lettek átírva, akkor kétélű fegyver 😉
 • Group multidisc albums – többlemezes albumok összevont megjelenítése címben szereplő DISC alapján
 • Ignore ‘The’ in artist sort – a ‘The’ előtagot ne vegye figyelembe előadók sorba rendezésekor

Volume- hangerőszabályozás

 • USB volume control – None, Software volume control, Hardware volume control (if available) – a hardware-t érdemes választani, hogy a szoftveres hangerő szabályozás ne szóljon bele a hangba – ha nem elérhető, akkor úgyis visszavált software-es hangerő szabályozásra.
 • USB volume rocker buttons – az Android eszköz hangerő szabályzó gombjaival módosítható a hangerő
 • Stereo hardware volume slider – bal és jobb oldal együttes szabályozása
 • Fade out volume dialog – hangerő üzenetek automatikus eltűnése
 • Next/prev track – az Android eszköz gombjaival léptetés bekapcsolása
 • Volume steps – a hangerő szabályzó lépéseinek száma
 • Replay gain – számok címkéiben beállított replay gain figyelembe vétele – Nem, szám szintű, Album szintű.
 • Replay gain compensation – plusz általános gain beállítása.

USB Audio tweaks – finomhangolás, hibakezelés

 • Use USB DAC – USB DAC keresése. Csak akkor nem érdemes bekapcsolni, ha kizárólag a telefon/eszköz belső DAC-ját használjuk.
 • Tweak for devices with root access
 • Force 1 packet per transfer
 • USB tweak 1 – DAC órajelének figyelmen kívül hagyása
 • USB tweak 2 – USB 2 DAC-okhoz jobban illeszkedő puffer méret optimalizálás
 • USB tweak 3 – kevesebb transzfer, több adatcsomag transzferenként
 • Enable USB hardware buttons – DAC saját léptetés és hangerő szabályzó gombjainak engedélyezése
 • Free USB bandwidth after playback – lejátszás után az USB-t ne fogja a rendszer
 • Force 16-bit – lassabb rendszereken 16-bites lejátszás
 • Play silence on Android audio
 • Buffer size – pufferméret USB DAC használatakor
 • USB device speed (Android 7 és afelett) – Automatic, Full Speed (USB 1.1), High speed (USB 2.0) – Automatic-ra szoktam állítani