Kiváló új Topping és Schiit asztali DAC – erősítő párosok

Az alsó közép-kategóriás asztali DAC-ok és erősítők terén nagy pezsgés van az utóbbi hetekben. Sorra jelentek meg egymás után jobbnál-jobb termékek.

Először a kínai Shenzenaudio hozta ki Topping márkanév alatt a nagyon sikeres D30 DAC utódját az E30-at 130 EUR körüli áron.

Az előlapot nagy narancs karakteres kijelző uralja, érintőgombbal vezérelhető. A középkategóriában igen kedvelt AK4493 chip mellett AK4118 SPDIF jelfeldolgozó kapott helyet, mely maximum 24bit/192KHz felbontást támogat minimális jitterrel. Az eszköz hátoldalán ezzel összhangban egy B típusú USB és coax illetve optikai bemenetek kerültek az RCA kimenet mellé. A tápellátás történhet az USB bemeneten keresztül is, de a DC 5 Voltos foglalat használata ajánlott. USB bemeneten keresztül DSD 512 és PCM 32bit 768Khz a maximális felbontású jelet tud fogadni. Az E30-hoz távirányítót is adnak, így digitális hangerő szabályozással előerősítőként is használható pl. aktív hangfalakhoz. Emellett hatféle az AK4493 által támogatott filter közül is lehet választani a távirányító segítségével. Miért írtunk róla? Mert az Audioscience review tesztje https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-e30-dac-review.12119/ alapján messze a kategóriáját meghaladó jel-zaj viszonyt értek el: 112 SINAD értékeket mértek az USB bemenet használata esetén, elhanyagolható, -135dB alatti jitter mellett. Az E30 kis mérete és kiváló hangja miatt ideális forrás lehet egy nappaliban a TV vagy média lejátszó optikai kimenetére kötve és egyúttal pl. egy Rapberry Pi alapú hálózati lejátszó USB kimenetére csatlakoztatva.

Kb. két héttel ezelőtt pedig piacra dobták az E30 fejhallgató erősítő párját az L30 néven, választható fejhallgató erősítő/előerősítő móddal, és -9dB/0/9dB gain-el, szintén 130 EUR körüli áron. Ezt is tesztelte az audiosciencereview https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/topping-l30-headphone-amplifier-review.15226/ és nem okozott csalódást, sőt. 121dB SINAD-jával a felső kategória legjobbjai között landolt, maga mögött hagyva a JDS Labs Atom-ot is. Ha nem egy tesztre kiválogatott golden sample-el van dolgunk, akkor hihetetlen az E30-L30 páros ár-érték aránya.

Időközben az alsó kategóriás, igen népszerű (100 EUR körüli árú) D10 is utódot kapott a D10s személyében ES9038Q2M chippel.

A Schiit Audio egyre jobb minőségű és mért értékű termékekkel rukkol elő – az utolsó Modi és Magni generáció nagyon jó és népszerű lett. Erre alapozva hozták ki a szimmetrikus kimenettel is rendelkező Modius DAC-ot és a a szimmetrikus be és kimenettel is ellátott Magnius fejhallgató erősítőt – mindkettőt 200 dolláros áron.

AKM AK4493 dac chip mellett AKM AK4113 SPDIF receiver és Schiit Unison USB™ kezelő dolgozik. Természtesen górcső alá vette a Modius-t is az audiosciencreview https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/schiit-modius-balanced-dac-review.13769/ és kiváló eredményeket mért: 114dB körüli SINAD-ot (ami a Chord Qutest-el van egy szinten) és a szimmetrikus XLR kimeneten szinte nem létező alacsony jittert. A COAX és optikai bemeneteken jelet fogadva gyengébb értékeket produkált.

A Magnius sem maradt el társától a teszteken https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/schiit-magnius-balanced-headphone-amp-review.15252/. A normál. aszimmetrikus kimenet eredményei kissé lehangolók voltak (94dB SINAD), viszont az XLR kimenet kilőtt a parkból – 120dB-s SINAD-al az L30 mellett a jelenlegi top 5-ben van!

Összességében, ha valakinek tetszik az AKM hangzásvilága, akkor normál, aszimmetrikus RCA be és kimenettel kiváló választás a Topping E30-L30 kombó összesen 260 EUR körüli áron, míg szimmetrikus XLR be és kimenettel a Schiit Modius + Magnius páros 400 USD körüli együttes áron.

A mért értékek és a hangminőség közötti kapcsolat esetében én félúton vagyok. Azt gondolom, hogy jó mért értékekkel nagyobb esélye van egy audio eszköznek arra, hogy jól szóljon, de az annyi minden mástól is függ, pl. tápellátás és órajel generálás megoldása, stb… hogy a jó mért érték abszolút nem garancia. A két DAC és az L30 esetében közben beérkeztek az első szubjektív tesztek is, és azok is nagyon dicsérik őket. Fantasztikus időket élünk 🙂