iFI-AUDIO Go BLUE teszt – zseb tábornok

Felütés – iFi bluetooth a mellényzsebben

Az iFi Audio számos bluetooth-t is kínáló vagy arra kihegyezett terméket hozott ki napjainkig, elég a Zen Blue xDSD, és a vadonatúj xDSD Gryphon DAC-okat említeni. A kis méretű, zsebben elférő hifi minőségű bluetooth dac-okkal, mint pl. Shanling UP2, UP4 vagy Fiio BTR5 nem szállt versenybe, eddig. Az iFi Go Blue-val megtört a jég.

Külsőségek, belsőségek – all in

A tervezésnél a mindent bele elvet követte az iFi:

 • A Go Blue elegáns csiszolt fém borítású, egészen apró eszköz, ahogyan a képeken is látható. Ami a képeken nem érzékelhető, hogy egyúttal pillekönnyű, mindössze 26 gramm.
 • A Qualcomm legújabb, Bluetooth 5.1-es QCC5100 chipset-nek köszönhetően alacsony a fogyasztás, és lényegében minden minden ma elterjedt bluetooth szabványt támogat a Go Blue: SBC, AAC, APT-X, APT-X HD, APT-X LL, LDAC és LDHC egyike sem hiányzik. Az APT-X LL támogatása üdvözítő, mert így az alacsony késleltetés miatt játékra és TV nézéshez is ideális a Go Blue. Utóbbit sikeresen ki is próbáltam egy Avantree Orbit-al.
 • A Cirrus Logic alacsony fogyasztás mellett kiváló jel-zaj szintű CS43131 chipset-e (amit olyan elismert USB DAC-okban alkalmaztak, mint pl. Meizu Hifi Pro, Hidizs S8, …) mellett tették le a voksot. A CS43131 integrált fejhallgató erősítővel is rendelkezik, de annak teljesítménye elég alacsony, ezért dedikált fejhallgató erősítő áramkört tettek mellé. Az iFi bejáratott DirectDrive topológiáját adaptálták, és szimmetrikus erősítést alkalmaztak. Ezzel összhangban 3,5″ normál és 4,4″ szimmetrikus kimeneteket is kapott a Go Blue.
 • A Bluetooth, DAC és erősítő áramkörök elkülönítésre kerültek egymástól.
 • A kimenő teljesítmény a bluetooth eszközök között elég magas: a 3,5mm jack kimeneten 245mW, míg a szimmetrikus 4,4mm kimeneten 165mW 32Ω impedanciájú fejhallgató esetén (A BTR5 esetében 80 MW és 240mW a két megfelelő érték). Ez azt jelenti, hogy akár egy Sennheiser HD650-et is képes korrektül megszólaltatni a Go Blue.
 • A Go Blue megkapta az iFi XBass basszus kiemelését, és az xSpace térhatás növelő effekteket, melyek közös jellemzője, hogy nem DSP-re alapozva, hanem analóg alapokon működnek.
 • A beépített CMOS-MEMS mikrofont nagyon üdvözítőnek tartom, mert enélkül elég korlátozottan lenne használható a mindennapi életben az eszköz. A hívások minősége egyébként nem hagyott kívánnivalót maga után.
 • A Go Blue használható USB DAC-ként telefonnal és számítógéppel egyaránt – a legmagasabb minőség 24 bit 96 KHz.
 • A 450 mAh-s beépített akkuval az üzemidő 6-8 óra között mozog a használt fül/fejhallgatótól függően.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a cikk írásakor legutolsó frissítést (3.05) mindenképpen fel kell tenni az eszközre, mert ez számos problémát orvosol, és új lehetőséget kapcsol be. Ezek közül a legfontosabbak:

 • IOS eszközzel USB DAC-ként használva nem tölt az eszköz (megszűnik a túl magas áramfelvétel hiba, ami az Apple nemré bevezetett USB áramfelvételi korlátja miatt jelentkezett)
 • Android eszközön a hangerő gombot nyomva tartva csatlakoztatva a Go Blue-t az USB-C csatlakozóra alapértelmezés szerint nem tölt a telefon – így nem terheli a telefon akkuját, és az usb kapcsolaton keresztül felszedett zaj is kiküszöbölhető.
 • PC-re kötve USB hangforrás+mikrofonként (headset) is funkcionál az eszköz.

Használat – hiányzó csíptető, logikus működés

A Go Blue-hoz egy USB-A – USB-C kábelt, és egy elegáns barna bőr szütyőt mellékelnek. Utóbbi finom darab, de hasznosabb lett volna egy csíptető. A lehetőségre le is csapott a kiváló bőr tokjairól ismert Miter, és készített egy egyedi tokot a Go Blue-hoz is: https://www.ebay.com/itm/115124834109

A kezelőszerveknél sikerült logikus, kézre álló működést kialakítani. A hangerőszabályzó nagyon finoman jár, pontos hangerő beállítást tesz lehetővé. A benne lévő gombbal lehet indítani és megállítani a lejátszást, és számok között előre és vissza váltani, illetve bejövő hívást fogadni és megszakítani. A hangerő szabályzó alatti gombbal lehet ki/bekapcsolni az xBass, xSpace effekteket.

Hangzás – bársonyos erő tágas térben

Pozitív meglepetést okozott a Go Blue. Egyrészt mind a normál, mind a szimmetrikus kimeneten minden gond nélkül, hangerő tartalékkal, korrektül meghajtotta a 150 Ohm-os impedanciájú Simphonio Dragon 3 fülhallgatómat és a szintén erőteljesebb forrást igénylő Etymotic Evo-t is. Az Austrian Audio Hi-X65 alapvetően a legtöbb eszközről kellő hangerővel megszólaltatható, de nagyon szépen felskálázódik a hangja a jobb, nagyobb teljesítményú forrásokkal – a Go Blue esetében nem volt hiányérzetem. Természetesen nem vártam és nem kaptam a Topping D70S+A90 kombóval elérhető hangminőséget, de a mobil audio eszközök között kiemelkedő volt a hangzás. Ennek része volt az iFi-re jellemző testes, kissé melegbe hajló megszólalás, bársonyos közepek (Melody Gardot koncertlemezéről a Baby I’m a Fool jut eszembe ennek kapcsán), az átlagon felüli dinamika és az alap esetben is tágas, kimondottan széles tér – az eredmény a jó értelemben kifinomult hifis hangzás. Mindezek mellett érdemes még megemlíteni, hogy igen mélyre képes lemenni a Go Blue, és a közép-basszusok feszessége, tónusa / teltsége is meggyőző volt.

Az xBass effekt hozta a több iFi eszközben megismert hatást – az egész basszus tartományt emeli meg néhány decibellel, felül finoman belesimítva a középtartományba. Az Etymotic Evo nem
basszus-szegény, semleges hangoláshoz képest enyhe alap basszus kiemelése van – az xBass bekapcsolásával (közel) basshead szintre emelkedett anélkül, hogy kicsit is torzított volna – erre kiváló példa volt a Lorn – Zero Bounce számában tapasztalt erő, szubbasszus rezgés, rengés.

Az xSpace effektet szintén az Etymotic Evo-n próbáltam ki, mert az Evo talán egyetlen gyengesége a tér mérete. Az xSpace hatására kissé tágasabb és mélyebb lett a tér, melyek közül az utóbbi hozta az érdemi javulást anélkül, hogy az egészbként kiváló térbeli szétválasztás és pozicionálás megszenvedte volna ezt – a Brandt Brauer Frick – Decades jól szemlétette a változást.

Összehasonlítás – élre tör

Sajnos Fiio BTR5-tel nem rendelkezem, de egy Shanling UP2-m van. A mérete és tömege hasonló, és bluetooth codec támogatása lényegében megegyezik a Go Blue-val. Az UP2-nek kizárólag egy normál 3,5mm jack kimenete van, és 32 Ohm impedanciájú fülesnek csak 67 mW-ot tud leadni az ES9218P DAC chip beépített fejhallgató erősítőjét használva. A dinamika és részletesség terén pariban van a két eszköz. Ahol kinyílik az olló a Go Blue javára, az a tér mérete és a hangzás gazdagsága, természetessége. Az általam eddig hallott bluetooth eszközökhöz képest talán ez utóbbi a leginkább megkülönböztető elem.

Párosítás – semleges hangú fejhallgatók előnyben

A Go Blue nem válogatós. Erőtartaléka révén a szimmetrikus kimeneten keresztül közepesen nehezen hajtható fejhallgatókig nagyjából mindent korrektül meg tud szólaltatni. A kimenő impedanciája 1 Ohm alatt van mindkét kimeneten, így érzékeny IEM-ek sem okozhatnak gondot. Egyes fórumokon azt írták, hogy nagyon érzékeny fülhallgatókkal van némi alapzaj – én ezt az oBravo Cupid (16 Ohm, 105dB) fülesemmel nem tapasztaltam.

Hangzás terén nem lesz meglepő, ha azt mondom, hogy semleges hangolású fül/fejhallgatók számára (pl. Etymotic ER4 SR/XR és EVO, Sennheiser HD600, stb…) a legjobb partner, de teltebb hangú fül és fejhallgatókkal is jó párost alkot. Ha pedig a fül/fejhallgatónak alul kell egy kis boost, akkor az xBass kimondottan jó megoldást jelenthet.

Vélemény

Az iFi Go Blue 70.000 Ft körüli listaáron nem olcsó bluetooth eszköz, de a dedikált fejhallgató erősítőnek köszönhető erőtartaléka, testes, kifinomult hangzása és nagy tere miatt tudása megfelel ennek az árnak. Ha valaki belépő kategóriás fül/fejhallgatóval rendelkezik, és csak utcai háttérzenére keres mobil bluetooth dac-ot, akkor ágyúval verébre lövünk vele. Ha viszont egy vagy több közép- vagy felső kategóriás, akár nehezebben hajtható fül/fejhallgató mellé keresünk ‘hifis’ hangú mobil bluetooth forrást, és/vagy szükség van valamelyik fül/fejhallgatónknál minőségi basszus kiemelésre, akkor a Go Blue-t érdemes meghallgatni, könnyen meggyőzi az embert.

Természetes hangú, izmos mobil bluetooth dac
Az iFi Go Blue 70.000 Ft körüli listaáron nem olcsó bluetooth eszköz, de a dedikált fejhallgató erősítőnek köszönhető erőtartaléka, testes, kifinomult hangzása és nagy tere miatt tudása megfelel ennek az árnak. Ha valaki belépő kategóriás fül/fejhallgatóval rendelkezik, és csak utcai háttérzenére keres mobil bluetooth dac-ot, akkor ágyúval verébre lövünk vele. Ha viszont egy vagy több közép- vagy felső kategóriás, akár nehezebben hajtható fül/fejhallgató mellé keresünk 'hifis' hangú mobil bluetooth forrást, és/vagy szükség van valamelyik fül/fejhallgatónknál minőségi basszus kiemelésre, akkor a Go Blue-t érdemes meghallgatni, könnyen meggyőzi az embert.
Pro
Magas kimenő teljesítmény, erőtartalék a szimmetrikus és normál kimeneten egyaránt
Természetes, telt megszólalás
Tágas térleképezés
Tisztán akkus USB dac-ként tud üzemelni telefonokkal
XBass és xSpace effektek
Kontra
Nem mellékelnek csíptetőt
USB DAC-ként maximum 24 bit 96 Khz támogatott felbontás