HIBY R2 TESZT – mobil audio svájci bicska

4.6

Felütés

A Hiby a Fiio, iBasso, Shanling és Cayin mellett a indulástól kezdve meghatározó szereplője a hordozható audió lejátszók piacának. Ami többek között megkülömbözteti a többi gyártótól, hogy a saját lejátszóiban is alkalmazott, Linux alapú, zenelejátszásra kihegyezett Hiby OS rendszert más gyártóknak, pl. Hidizs is licencelte. Az R2 személyében az egyik legkisebb méretű, MQA képes, Tidal és Qobuz támogatással is bíró lejátszót dobta piacra.

Külsőségek, belsőségek

A készülék 6,1*6,1*1,cm méretű cink ötvözet házat kapott. Ami a kézbe vételnél az embernek elsőre feltűnik a kis méret mellett a jó értelemben vett robosztusság – a masszív fém ház tartósságot ígér. A fényes felületen hamar megjelennek az ujjlenyomatok, de nagyon elegáns, jól kézbe illő kis készülék az R2.

A dobozban az R2 mellett egy USB A-C kábel és egy szilikon védőtok kapott helyet.

Lássuk milyen technikát vonultat fel az R2 – mindent beleadott a Hiby. Az ESS egyik legújabb, mobil eszközökbe szánt integrált DAC és fejhallgató erősítő áramkörét, a már számos lejátszóban és USB kábel DAC-ban bizonyított ES9218-at alkalmazták, mely kiváló jel/zaj viszony értékekkel bír, és nem mellesleg támogatja az MQA 4x renderinget is. A jelfeldolgozásért és a felület megfelelő sebességű kezeléséért a jól bevált Ingenic X1000E chipset felel.

Kommunikáció terén sem ütközünk korlátokba: kétirányú Bluetooth 5 kapcsolatra képes az R2, és 5Ghz WIFI támogatással rendelkezik emellett. Bluetooth téren nagyon kellemes meglepetés volt, hogy bluetooth receiverként használva is támogatja a külső (USB) DAC használatát. A támogatott Bluetooth szabványok: LDAC, aptX, AAC, SBC jeladóként, és LDAC, AAC, SBC vevőként. A Hiby által promotált, LDAC feletti bitrátára képes UAT szabványt mindkét irányban tudja. A Wifi és Bluetooth kapcsolat stabilitásával nem ütköztem problémákba a tesztelés során.

Az R2 USB csatlakozója is multifunkciós: a töltés támogatása mellett választható USB DAC üzemmód is, és külső USB DAC is csatlakoztatható az R2-höz, ráadásul külön megvásárolható, Hiby vagy Cayin gyártmányú USB – COAX kábelt csatlakoztatva (lásd kép) COAX SPDIF kimenete is van.

Beépített memóriát nem tartalmaz az R2 – 2TB méretig lehet SD kártyát helyezni bele.

Az R2-be beépítettek kettő mikrofont, amivel hangfelvételeket lehet készíteni, de telefonáláshoz nem használható az eszköz.

Használat

Azt remélem, hogy ez a szkasz egyértelműen meg fogja világítani, miért is került a címbe a ‘mobil audio svájci bicska’. Mire is használható az R2? Szinte mindenre.

Bluetooth vevő

Az R2-t bluetooth kapcsolaton keresztül a telefonomhoz kapcsolva stabil, a Bluetooth 5 kapcsolatnak köszönhetően igen takarékos, 10+ óra zenelejátszásra képes bluetooth vevő fül és fejhallgatókhoz. Az érdekesség ott kezdődik, hogy az ESS chipsetnek köszönhetően korrekt Line out kimenete is van, így akár egy aktív hangfalból is csinálhatunk bluetooth képes eszközt. Ha ezt még megfejeljük az ezen túl elérhető USB, és az említett opcionális kábel használata esetén COAX kimenetekkel, akkor már látszik, hogy a csatlakoztatható eszközök és használati lehetőségek köre milyen bőséges.

Bluetooth lejátszó

Ha valakinek rengeteg lokálisan tárolt zenéje van, és van bluetooth képes hangfala, erősítője, akkor az R2 kiváló forrás ezekhez.

Hiby Link

Az egyik legizgalmasabb képesség a Hiby Link – azt teszi lehetővé, hogy a telefonra telepített Hiby Music lejátszóval WIFI és Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelni lehet Hiby lejátszókon, többek között a lokálisan tárolt zenék lejátszását az R2-n. A tesztelés során egy 400 GB-os Sandisk kártyát tettem az R2-be, tele zenével, és bő 1 perc alatt indexálta a teljes tartalmat. Innentől kezdve csatlakoztattam a fülhallgatót az R2-höz, R2 bekerült a zsebembe (többé nem kellett hozzányúlni), és az R2-n tárolt zenék lejátszához már csak a telefonra telepített Hiby Music-ot kellett nyomogatnom. Innentől kezdve kiküszöböltem a Bluetooth kapcsolat veszteséges tömörítését, és mégis ‘wireless’ a lejátszás. A Hiby Music egyébként emellett támogatja WIFI-n keresztül a telefonról R2-re történő zene másolást is. A Hiby Musicról érdemes megemlíteni, hogy az UAPP mögött szoros második helyre teszem az Android-os zenelejátszók között – kényelmes, támogatja a külső USB DAC-ok Android-ot megkerülő direkt meghajtását, és ráadásul ingyenes ;).

Tidal, Qobuz kliens, lejátszó

Az R2 rendelkezik beépített Tidal és Qobuz klienssel – a beállításokban kell kiválasztani, hogy a kettő közül melyiket kívánjuk használni. A 2.45”, 480*460 LCD kijelzőméret természetesen erősen meghatározza, hogy milyen felhasználó felületet tudnak biztosítani (ne számítsunk a csili-vili Tidal appra), de szerintem jól megugrotta a Hiby a kérdést: a kereső és néhány egyszerű menü segítségével elég gyorsan el lehet jutni a lejátszani kívánt zenékhez. Sokakban felmerülhet kérdésként, hogy az offline Tidal lejátszást támogatja-e az R2 – sajnos nem, mert azt csak Android alapú eszközökön teszi lehetővé a Tidal, de szerintem ezzel bőven együtt lehet élni.

UPNP, Airplay lejátszó

A Hiby nem állt meg az eddig felsorolt lehetőségeknél, UPNP és Airplay vevőként is használható. Feljebb említettem, hogy az R2-vel aktív hangfalakat vagy erősítőket tehetünk bluetooth-képessé. Az UPNP és Airplay támogatással a hálózati zenelejátszásba kóstolhatunk bele az R2 segítségével, a line-out kimenetet választva. Nem high-end streamer, de induló megoldásnak kiválóan alkalmas. Érdemes még megemlíteni, hogy Spotify klienst eddig még csak Android vagy IOS alapú mobil eszközön láttam, így a Spotify esetében maradt a bluetooth alapú wireless lejátszás. A Hiby R2 UPNP és WIFI támogatása ezen is változtat – IOS eszközök esetében natívan, míg Android eszközök esetén a https://play.google.com/store/apps/details?id=eu.hify.pro&hl=hu&gl=US fizetős app segítségével Airplay-en keresztül küldhetjük az R2-re a Spotify stream-et.

USB DAC, USB és COAX transzport

Az R2-t USB DAC üzemmódba kapcsolva egy maximum 24Bit/48KHz felbontású külső hangkártyát kapunk. Emellett támogatja külső USB DAC vagy (az opcionális kábellel) COAX bemenetes DAC csatlakoztatását, ha más hangkarakterre vágyunk, vagy van egy magasabb kategóriájú DAC-unk. Kipróbáltam E1DA 9038S-el – tökéletesen működött, és mind USB-n keresztül, mind a speciális kábellel COAX bemeneten keresztül kiváló páros volt egy Chord Mojo-val is. Utóbbi esetében érdemes még megjegyezni, hogy a Mojo és R2 szélessége kb. megegyezik, így a Chord Poly-hoz képest töredék áron kapunk egy a Mojo-hoz jól passzoló, a Roon támogatás kivételével szinte a Poly-val egyenértékű, igen jó hangú digitális transzportot az R2 személyében.

Vegyes használat

Volt Shanling M0-om, de eladtam, mert rájöttem, hogy csak időnként vettem elő – az R2 esetében ezt nem érzem. A felsorolt lehetőségek azt gondolom magukért beszélnek, az R2 képes lehet sokaknak az egész napját kiszolgálni: kényelmes zene hallgatás a szabadban, a kocsiban Bluetooth kapcsolaton keresztül vagy saját zenékkel Hiby linken vezérelve, USB hangkártya munka közben fejhallgatóval, aztán bluetooth vagy UPNP/Airplay vevő otthon.

Hangzás

Az R2 32 Ohm terhelés esetén csatornánként 70mW teljesítményre képes. Két gain fokozata van, így a kimenete hozzáigazítható nagyon érzékeny fülhallgatókhoz és közepesen nehezen hajtható fül/fejhallgatókhoz (maximum Sennheiser HD650) is.

Hangolás

Hallottam már több ES9218 alapú eszközt, többek között a Zorloo Stella kábel DAC-ot – ott a közép basszusok határozottan meg voltak emelve. A Hiby kissé visszafogottabb, enyhén melegbe hajló hangolást adott az R2-nek, ezt kompenzáló friss, de nem éles magasakkal. A basszus elég mélyre lemegy és kellően feszes, nem üt nagyot, de basszus orientált zenék kivételével nincsen hiányérzete az embernek. A hangolás velejárója a közepek, énekhangok kissé telítettebb megszólalása. Az R2 hosszan hallgatható hangzása kiváló a mindannapi használat során. Azt gondolom, hogy jó döntés volt ez a fajta alap hangolás, mert a Hiby két EQ lehetőséget is kínál a hangzás ízlésünknek megfelelő testreszabására: elérhető 10 pontos EQ és a Hiby saját MSEB EQ eszköze. Utóbbi esetében nem direktben a hanggörbét próbáljuk eltéríteni, korrigálni, hanem a hangzás egyes jellemzői (pl. hűvősség/melegség, basszus teltsége, ‘gyorsasága’, stb…) állítható csúszkák segítségével, és az MSEB előállítja, beállítja a módosított hangzás eléréséhez szükséges EQ-t kiváló minőségben.

Technikai képességek

Az ES9218 részletező képessége kategóriáján belül kiváló, így a mindennapos mobil használat során jellemző zenék (pop, rock, jazz, elektronika) esetében bőven elegendő, csak komplex hangszerelésű darabok esetén fedezhető fel némi korlátosság. Az R2 térleképezése jó – nem kreál óriási teret, de nincs hiányérzetünk többek között annak, hogy a hangszerek szétválasztása bőven átlagon felüli, és a jobb-bal szétválasztáson túl a hangszerek mélységben elhelyezése is életszerű, követhető volt. A teljesítmény adatok alapján elsődlegesen fülhallgatókhoz, és 16-150 Ohm impedanciájú, közepesen érzékeny fejhallgatókhoz ajánlható az R2.

Vélemény

A teszt során többször eszembe jutott régi iPod Touch lejátszóm két szempontból: milyen messzire jutottunk azóta a hordozható zenelejátszók terén, és hogy az R2 a kínált hangminőségnek és a sokrétű funkcionalitásnak, kiváló használhatóságnak köszönhetően talán az első valóban méltó, korszerű iPod utód. Aki egy belépő szintű, univerzálisan használható hordozható digitális zenelejátszót keres, annak érdemes egy próbát tennie a Hiby R2-vel. Azt gondolom nem fog csalódni.

A HiBy R2-t a KriptonIT Kft. – a HiBy termékek magyarországi disztribútora bocsátotta rendelkezésre a teszthez.

Az R2 a kínált hangminőségnek és a sokrétű funkcionalitásnak, kiváló használhatóságnak köszönhetően talán az első valóban méltó, korszerű iPod utód.
Pro
Jó hangminőség, kiegyensúlyozott hangzás, MSEB és 10 pontos EQ
Bluetooth 5 vevő és adó, 5GHz Wifi támogatás, UPNP, Airplay vevő
USB DAC mód és USB (és opcionális kábellel coax) transzport funkció, line out kimenet
Tidal és Qobuz kliens
Hiby Link vezérlés
Kontra
Nincs szimmetrikus kimenet
Mikrofon használata telefonáláshoz nem támogatott
4.6