E1DA 9038S G3 USB DAC tesztje – a testre szabható hangú ESS9038Q2M dac

4.5

Felütés – kifinomult ES9038Q2M implementáció

A Powerdac V2 full digitális USB fejhallgató erősítő sikere után hozta ki a kiváló mért értékekre koncentráló valódi mobil DAC-ját E1DA, melyről igen pozitívan írt az audiosciencereview. Az eszköz mért értékei asztali eszközökével vetekedtek – 118dB jel/zaj viszony, 109 dB THD+N, 0,3 Ohm kimenő impedancia, 3,4V max feszültség. Az első két verzióba nem ugrottam bele, mert ott még nem volt digitális hangerő szabályzás. Ez nem csak a hangminőség romlása miatt volt probléma, hanem veszélyesnek is tartottam az eszköz maximális teljesítményét is figyelembe véve, hogy minden egyes alkalommal be kellett állítani a korrekt hangerőt. A 3. generációban ezt már megoldotta E1DA, így a forrás eszközök (pl. Windows PC és Android telefon) megőrzött utolsó hangerő beállítása révén nem kellett azon aggódnom, hogy mikor fog egy végzetes hangorkán lecsapni a füleimre.

Ezen túl egyéb finomhangolásokat is megkapott a 3. generáció:

 • a bekapcsolás után led villogáshoz időzített áramtalanítással váltható üzemmódok, igazi DIY megoldás 🙂 szerencsére a múlté,
 • automatikus standby üzemmód 2 perc standby után telefonos használathoz,
 • 0,1 Ohm-ra csökkentett kimenő impedancia érzékeny fülhallgatókkal való jó párosítás érdekében,
 • új USB híd UAC2 digitális hangerő szabályozással, 32/384 és DSD256 támogatással,
 • elegáns homok fújt fekete alumínium ház.

Kb. fél évvel a megjelenés után pedig végre kihozták az E1DA Tweak9038 nevű olcsó, fizetős konfigurációs app-ot Androidra. Ezelőtt is lehetett több, eltérő beállítású firmware közül választani, de az app-al asztali eszközöket megszégyenítő módon testre szabhatóvá tették az eszköz hangját, az ES9038Q2M lényegében összes konfigurációs lehetőségét a felhasználó kezébe adva.

Itt érdemes megjegyezni, hogy közben kijött a régóta várt, normál 3,5mm-es jack kimenetes verzió megegyező funkcionalitással 9038D néven.

Belsőségek, külsőségek – letisztult miniatűr

A 9038S G3 apróság, szinte elveszik a kézben mérete, és alacsony tömege miatt is. Egyetlen egy dologgal tudok kötözködni, hogy az USB-C foglalat lehetett volna kicsit mélyebb, egyébként le a kalappal a kivitelezés minősége előtt. A DAC chip maradt az ES9038Q2M, az AD8397 OPAMP a régi, az érdemi változást a már említett USB híd csere, és a rá épülő funkcionális változások valamint az új külső jelentik.

Használat – testre szabás tökélyre fejlesztve

Az E1DA eszközök közös jellemvonása lett, hogy mellékelt szoftverrel rugalmasan testre lehet szabni a hangjukat. Az E1DA Tweak9038 Android alkalmazással a következőket lehet hangolni

 • hangerő
 • külön PCM és DSD lejátszásra órajel frekvenciánként a master clock osztás, és szűrő választás
 • THD korrekció – 2. és 3. harmonikus torzítás állítás.

A beállítások elmenthetők saját profilokként, így a gyári alapbeállítások és a saját mentett konfigurációink bármelyikét beállíthatjuk a DAC-ra. A beállítási lehetőségek és kombinációk számát figyelembe véve a legkényelmesebb megoldás, hogy egy nekünk közel megfelelő alapbeállításból indulunk ki, és azt testre szabjuk, majd elmentjük. Kiindulhatunk pl. a linear phase slow SE beállításból, mely a 2. harmonikus torzítás ‘elengedésével’ csöves hangzáshoz közelítő megszólalást képes produkálni kiváló mért értékek mellett.

Hangzás – erő a részletekben

Az ESS9038Q2M chipet nem kell bemutatni. A hordozható eszközökben a Cirrus 43131 chipek mellett a méltán legtöbbször használt DAC chip. Hallottam már több, csak OK szintű implementációt – sokan megköveznek majd ezért, de az Audioquest Dragonfly Cobalt is ide tartozik szerintem, viszont hangminőségben az E1DA 9038S az egyik legjobb, azok közül, amik nálam jártak. Felejtsük el a mért érték fetisiszták himnuszát, nem attól jó ez a DAC, de az E1DA 9038S tényleg kipréseli a maximumot ebből a chipből dinamika, feszesség, és részletesség terén. Nincs olyan kis nüansz, amit ne hallanánk vele, a hangszerek szétválasztása kiváló, és hihetetlen feszesek, kemények lettek a basszusok a 9038S-el, mesterséges kiemelés nélkül. Ebben komoly szerepe van az erőtartaléknak is – a HD6XX-et minden erőlködés nélkül, magabiztosan hajtotta meg (viszonylag magas hangerő fokozaton, így 300 Ohm feletti impedanciájú fejhallgatókhoz már kevés a 9038S), és érzékeny fülhallgatókkal is kiváló párost alkotott.

Mindezekkel együtt nekem az alap minimal phase beállítással kissé steril volt a hangja. Miután beállítottam a már említett linear phase slow SE konfigurációt minden a helyére került. Megmaradtak a feszes basszusok, dinamika, hihetetlen részletesség, tér. és ez párosult egy kis melegséggel, puhasággal. Eltűntek az elvágólagosan megszólaló hangok, kissé testesebbé vált a hangzás, pont annyira, hogy nagyon élvezhető lett számomra. Természetesen az ESS chip nem fordult ki magából, precíz karaktere alapvetően megmaradt, és továbbra sem vált igazán légiessé, hosszan lecsengővé – az más dac chip, más kávéház.

A pozitívumok mellett három kisebb-nagyobb problémát meg kell említeni

 • a 9038S nagyon érzékeny az USB kábel árnyékolására, sajnos fel tud szedni némi rádiófrekvenciás zajt. Erre jó megoldás lehet az extra árnyékolással rendelkező DDHIFI USB-C USB-C kábel: https://es.aliexpress.com/item/1005001839792172.html, illetve
 • az erősebb, tisztább és stabilabb USB tápellátás meghallatszik a hangján – erre egy jó minőségű Y kábel és akkubankos táplálás, vagy az iFi ISilencer+ https://ifi-audio.com/products/isilencer-plus/ használata javallott, valamint
 • sajnos nem támogatja a hardveres MQA dekódolást.

Értékelés – párját ritkítja

Az E1DA 9038S a harmadik generációra forrotta ki magát. Remek hangminőséget kínál, egyes asztali eszközöket is megszégyenítő tisztasággal, dinamikával. A pontot az i-re itt is a mellékelt Tweak 9038 app teszi fel, amivel teljesen az igényünknek megfelelően tudjuk hangolni a 9038S-t – pont az app segítségével beállított ‘csöves erősítő emuláció’-val vált számomra igazán élvezetessé a hangja. Sajnos a hardveres MQA dekódolást nem támogatja – ha ezt is tudná, és kissé kevésbé lenne érzékeny a környezet rádiófrekvenciás zajára, akkor azt mondanám közel tökéletes.

ES9038Q2M csúcsra járatva
Az E1DA 9038S a harmadik generációra forrotta ki magát. Remek hangminőséget kínál, egyes asztali eszközöket is megszégyenítő tisztasággal, dinamikával. A pontot az i-re itt is a mellékelt Tweak 9038 app teszi fel, amivel teljesen az igényünknek megfelelően tudjuk hangolni a 9038S-t - pont az app segítségével beállított 'csöves erősítő emuláció'-val vált számomra igazán élvezetessé a hangja. Sajnos a hardveres MQA dekódolást nem támogatja - ha ezt is tudná, akkor azt mondanám közel tökéletes.
Pro
Dinamika, részletesség, kiegyensúlyozott hangzás
Feszes mélyek
Tweak 9038 app - testreszabás
Csöves erősítő emuláció
Kontra
Érzékenység rádiófrekvenciás zajra, USB kábelre
Extra táppal vagy USB szűrővel igazán kiugró
MQA támogatás hiánya
4.5